Przepis na: Świąteczne śledziki z hiszpańskimi oliwkami
Składniki na danie – Świąteczne śledziki z hiszpańskimi oliwkami:
- hiszpańskie zielone oliwki
- pokrojony w kostkę marynowany śledź
- świeżo wyciskany sok z pomarańczy
- obrany pomidor
- suszone pomidory
- oliwa z oliwek, drobno posiekany szczypiorek
- cebula dymka, ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki. Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć zielone hiszpańskie oliwki, wszystko delikatnie połącz. Wskazówka: danie doskonale smakuje także z wędzonym łososiem oraz anchois.
Komentarze
Tym razem podziękuję…
Wszystko super, tylko z oliwkami to już mało polskie wydanie…
Fajna alternatywa dla typowo wigilijnych śledzi.