Przepis na: Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

Składniki na danie – Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym:

– około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas

– ½ szklanki wody

– ½ szklanki octu 10%

– 1 średnia cebula

– 10-12 ziarenek ziela angielskiego

– 10-12 goździków

– 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach

– 1 laska cynamonu

– sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy cebulę w krążki. Do słoiczka wkładamy filety śledziowe przekładane cebulą, zalewamy marynatą, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni. Podajemy na świeżej sałacie i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (124 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  19 grudnia 2014 10:45

    Może być dobry.

    Odpowiedz
  2. bbo  19 grudnia 2014 19:35

    Ja zawsze robię tradycyjną sałatkę śledziową.

    Odpowiedz
  3. martucha180  19 grudnia 2014 20:30

    Coś dla mojej mamy.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  24 marca 2015 09:48

    Ciekawe połączenie. Na pewno wypróbuje.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  25 kwietnia 2016 21:41

    Uwielbiam śledzie , ale zdecydowanie preferuję robione w zalewie octowej na słodko i polane śmietaną 🙂 Chociaż z sosem czosnkowym to też bardzo ciekawe połączenie .

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  28 października 2016 04:57

    Jak dla mnie za dużo octu, ale reszta spoko. Można użyć octu jabłkowego, ja tylko takiego używam,będą delikatniejsze, ale też pewnie wyborne. Dla mnie każdy śledz jest pyszny.

    Odpowiedz
  7. afrodyta  8 grudnia 2016 12:39

    Myślę,że może być fajny „mezalians” z tym czosnkiem.Ciekawe,czy zamiast tego sosu gotowego można zrobić z jogurtu naturalnego i czosnku?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany