Świąteczne gofry piernikowe – pomysł na pyszne śniadanie!

Święta i okres wokoło świąteczny to czas przepełniony pysznymi potrawami i głębokim, korzennym aromatem. Jeśli masz dość ciężkostrawnych świątecznych potraw, postaw na coś lżejszego, ale w świątecznym klimacie. Gofry to coś, co uwielbiają i dorośli, i dzieci. Mamy dla Was propozycję śniadania, które doskonale wpisuje się w świąteczny klimat, a przy tym świetnie smakuje, pięknie wygląda i syci na wiele godzin.

Fot. Mama i ja

Gofry piernikowe – przepis

Składniki (8 sztuk):

  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody, np. „Mama i ja”
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru

Wykonanie:

  1. Jajka ubij z cukrem.
  2. Dodaj miód, wodę i wymieszaj.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do ich połączenia. Masa powinna być gęsta i kremowa.
  4. Odpowiednio wcześniej nagrzej gofrownicę.
  5. Gofry piecz przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
  6. Ciasto najlepiej jest nakładać chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzać dokładnie po całej powierzchni.
  7. Polecamy podawać z powidłami śliwkowymi, które doskonale wzmocnią smak piernika.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (61 głosów, średnia: 4,59 z 5)
loading... zapisuję głos...