Świąteczne gofry piernikowe – pomysł na pyszne śniadanie!
Święta i okres wokoło świąteczny to czas przepełniony pysznymi potrawami i głębokim, korzennym aromatem. Jeśli masz dość ciężkostrawnych świątecznych potraw, postaw na coś lżejszego, ale w świątecznym klimacie. Gofry to coś, co uwielbiają i dorośli, i dzieci. Mamy dla Was propozycję śniadania, które doskonale wpisuje się w świąteczny klimat, a przy tym świetnie smakuje, pięknie wygląda i syci na wiele godzin.
Gofry piernikowe – przepis
Składniki (8 sztuk):
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki miodu
- 100 ml wody, np. „Mama i ja”
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
Wykonanie:
- Jajka ubij z cukrem.
- Dodaj miód, wodę i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do ich połączenia. Masa powinna być gęsta i kremowa.
- Odpowiednio wcześniej nagrzej gofrownicę.
- Gofry piecz przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
- Ciasto najlepiej jest nakładać chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzać dokładnie po całej powierzchni.
- Polecamy podawać z powidłami śliwkowymi, które doskonale wzmocnią smak piernika.
Smacznego!