Świąteczna szynka pieczona

swiateczna_szynka_pieczona

Składniki na danie: Świąteczna szynka pieczona

  • – szynka wieprzowa – 1,5 kg
  • – Przyprawa do wieprzowiny Knorr – 1 opak.
  • – sól peklująca – 3 łyżki
  • – miód – 3 łyżki
  • – pomarańcze – 2 szt.
  • – zmielone goździki – 4 szt.
  • – cynamon – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
  3. Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 marca 2016 10:50

    Zapachniało!

    Odpowiedz
  2. Melrose  19 marca 2016 11:20

    Na pewno pyszne 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  19 marca 2016 19:20

    Wszystkie mięsa na święta piekę sama i taką szynkę i jeszcze lepszą karkówkę czy boczek.Takie mięso ma zupełnie inny smak i aromat aniżeli te kupione w sklepach.

    Odpowiedz
  4. IwonaLFC  19 marca 2016 21:47

    Przechodzę na wegetarianizm dlatego też propozycja nie jest dla mnie. Niemniej jednak pozostała część rodziny jest ogromnie mięsożerna, więc na pewno ucieszyłyby ich taki świąteczny obiad 🙂

    Odpowiedz
  5. xtina120  19 marca 2016 23:25

    Mniam wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Annroute  20 marca 2016 18:07

    Wygląda bardzo smakowicie i z pewnością tak samo smakuje. U mnie obecnie w lodówce czai się pieczony boczek, co prawda zdecydowanie bardziej kaloryczny niż szynka, ale mi to wcale nie przeszkadza 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  20 marca 2016 20:13

    Spróbuję w tym roku tak zapeklować szynkę.

    Odpowiedz
  8. agasam9  20 marca 2016 22:57

    Zjadło by się 😉

    Odpowiedz
  9. joanna252  21 marca 2016 14:12

    Ciekawe 🙂

    Odpowiedz
  10. Anita  21 marca 2016 22:09

    uwielbiam takie! mają taki cudowny smak 😀

    Odpowiedz
  11. bbo  21 marca 2016 22:11

    Taka szynka to obowiązek każdej gospodyni 😀

    Odpowiedz
  12. Aneta  22 marca 2016 15:51

    Uwielbiam taką „domową” szynkę 🙂 Wszystkie sklepowe wyroby się nie umywają do takiej własnej produkcji… Albo do wędzoneczek, mniam <3

    Odpowiedz
  13. lilkawodna  27 marca 2016 17:39

    A ja się też pochwalę że takie piekne mięsko upiekłam na święta. Trochę z innego przepisu ale wszystkim i tak bardzo smakowało. Na kolejne święta zrobię według podanego przepisu

    Odpowiedz
  14. Patriszia  27 marca 2016 21:35

    Jestem ogromnym mięsożercą więc taka szynka to dla mnie raj 🙂 Często u mnie w domu przygotowuję się takie pieczone mięska na święta 🙂 Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  18 listopada 2016 06:14

    Mniam mniam, tak jak lubię.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany