Świąteczna szynka pieczona

swiateczna_szynka_pieczona

Składniki na danie: Świąteczna szynka pieczona

  • – szynka wieprzowa – 1,5 kg
  • – Przyprawa do wieprzowiny Knorr – 1 opak.
  • – sól peklująca – 3 łyżki
  • – miód – 3 łyżki
  • – pomarańcze – 2 szt.
  • – zmielone goździki – 4 szt.
  • – cynamon – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
  2. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
  3. Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (203 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...