Świąteczna szynka pieczona
Składniki na danie: Świąteczna szynka pieczona
- – szynka wieprzowa – 1,5 kg
- – Przyprawa do wieprzowiny Knorr – 1 opak.
- – sól peklująca – 3 łyżki
- – miód – 3 łyżki
- – pomarańcze – 2 szt.
- – zmielone goździki – 4 szt.
- – cynamon – szczypta
Sposób przygotowania:
- Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
- Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
- Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.
Komentarze
Zapachniało!
Na pewno pyszne 🙂
Wszystkie mięsa na święta piekę sama i taką szynkę i jeszcze lepszą karkówkę czy boczek.Takie mięso ma zupełnie inny smak i aromat aniżeli te kupione w sklepach.
Przechodzę na wegetarianizm dlatego też propozycja nie jest dla mnie. Niemniej jednak pozostała część rodziny jest ogromnie mięsożerna, więc na pewno ucieszyłyby ich taki świąteczny obiad 🙂
Mniam wygląda przepysznie 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i z pewnością tak samo smakuje. U mnie obecnie w lodówce czai się pieczony boczek, co prawda zdecydowanie bardziej kaloryczny niż szynka, ale mi to wcale nie przeszkadza 🙂
Spróbuję w tym roku tak zapeklować szynkę.
Zjadło by się 😉
Ciekawe 🙂
uwielbiam takie! mają taki cudowny smak 😀
Taka szynka to obowiązek każdej gospodyni 😀
Uwielbiam taką „domową” szynkę 🙂 Wszystkie sklepowe wyroby się nie umywają do takiej własnej produkcji… Albo do wędzoneczek, mniam <3
A ja się też pochwalę że takie piekne mięsko upiekłam na święta. Trochę z innego przepisu ale wszystkim i tak bardzo smakowało. Na kolejne święta zrobię według podanego przepisu
Jestem ogromnym mięsożercą więc taka szynka to dla mnie raj 🙂 Często u mnie w domu przygotowuję się takie pieczone mięska na święta 🙂 Uwielbiam 🙂
Mniam mniam, tak jak lubię.