Redakcja, 1 sierpnia 2020
Świąteczna szynka pieczona
Składniki na danie: Świąteczna szynka pieczona
- – szynka wieprzowa – 1,5 kg
- – Przyprawa do wieprzowiny Knorr – 1 opak.
- – sól peklująca – 3 łyżki
- – miód – 3 łyżki
- – pomarańcze – 2 szt.
- – zmielone goździki – 4 szt.
- – cynamon – szczypta
Sposób przygotowania:
- Szynkę natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr oraz solą peklującą – tak przygotowana zachwyci intensywnością smaku. Mięso odstaw na dwa dni do lodówki.
- Po tym czasie mięso obsmaż na patelni i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz pod folią aluminiowa przez około 60 minut.
- Po tym czasie mięso posmaruj z wierzchu miodem z cynamonem i goździkami, otartą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym z nich sokiem. Piecz przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie idealnie dopieczone, a miód na powierzchni delikatnie skarmelizuje się. Tak przygotowana szynka będzie soczysta w środku.