Jak uniknąć poświątecznej niestrawności i efektu przejedzenia?

Za nami magiczny czas świąt Bożego Narodzenia. Ostatnie dni spędziliśmy w ciepłym rodzinnym gronie, z dala od codziennych trosk i problemów. Jedną z naszych aktualnych bolączek  stała się poświąteczna niestrawność z powodu uginającego się od aromatycznych potraw świątecznego stołu i ograniczona pojemność żołądka. Takiemu bogactwu smaków nikt nie mógł się oprzeć. Dzisiaj, po zakończeniu tego świątecznego okresu stajemy na wadze u większości z nas pojawiają się wyrzuty sumienia. Co zrobić, by znów poczuć się lekko i aby zniknęły wyrzuty sumienia? Podpowiadamy!

Spis treści:

Jak uniknąć poświątecznej niestrawności i efektu przejedzenia?

fot. pexels.com

Syndrom poświątecznego przejedzenia

Dodatkowe kilogramy, to oprócz uczucia ospałości, najczęstsze objawy przedawkowania bożonarodzeniowej biesiady. Świąteczne przejedzenie prowadzić może również do nadciśnienia tętniczego, podniesienia poziomu tłuszczu i cholesterolu, refluksu czy rozwoju żylaków. Za ciasna kreacja sylwestrowa oraz zniszczenie efektu mozolonych diet i wymagających ćwiczeń to tylko niektóre z niemiłych konsekwencji towarzyszących przejedzeniu. W wielu przypadkach za niepohamowane łakomstwo zapłacimy nudnościami, biegunką, a nawet pobytem w szpitalu. Sylwestrową szampańską zabawę możemy również przypłacić mdłościami a w skrajnych przypadkach odtruwaniem. Na szczęście powtarzające się co roku zależności: Święta = więcej w pasie i  Sylwester = ból głowy nie muszą być prawdziwe. Poniżej kilka rad na ten temat.

Jak szybko wytrzeźwieć? Warto poznać te 5 metod przed zbliżającym się Sylwestrem…

Jak szybko wytrzeźwieć? Warto poznać te 5 metod przed zbliżającym się Sylwestrem…

W życiu bywa różnie. Różne bywają też skutki picia alkoholu, dlatego zdarzają się sytuacje, że trzeba natychmiast wytrzeźwieć. Jednak jak na wszystko, i na to znajdą się sposoby. Nie pomogą one oczywiście uniknąć tzw. syndromu dnia następnego, ale będą przydatne, gdy trzeba będzie kogoś ustawić do przysłowiowego pionu...

Poświąteczna i po-Sylwestrowa niestrawność – jak jej uniknąć?

Walkę ze świąteczną otyłością powinniśmy rozpocząć już na etapie przyrządzania potraw. Wprawdzie święta za nami, ale poniższe rady dotyczą potraw przygotowywanych cały rok. Przyprawy, takie jak

  • kminek,
  • majeranek,
  • mięta
  • czy melisa

dzięki właściwościom oczyszczającym pomagają w uniknięciu niestrawności i zgagi. Na pobudzenie trawienia niezastąpiona okaże się również lampka wytrawnego wina. Przy tłustych potrawach pomóc może odrobina mocniejszego alkoholu. Jednak tutaj musimy pamiętać by nie mieszać trunków i zachować umiar. Szczególnie spożywanie słodkich likierów w połączeniu z ciastami i wypiekami może zakłócić pracę układu pokarmowego.

W Sylwestra warto pozostać przy jednym rodzaju alkoholu, by Nowego Roku nie powitać mdłościami i przemęczeniem. Pamiętajmy, że najbardziej zdradliwe są dodatki uszlachetniające, czyli inne rodzaje alkoholu dodawane do podstawowego.

Poświąteczna i po-Sylwestrowa niestrawność – niwelujemy skutki

Naszym najlepszym sprzymierzeńcem przy kuracji łagodzącej przykre dolegliwości jest woda. Odpowiednie nawadnianie sfatygowanego organizmu pomoże przywrócić właściwy poziom minerałów i energię do dalszego działania. Wypicie dwóch litrów dziennie oczyści nas organizm, ale także zapewni uczucie sytości i zapobiegnie dalszemu obżarstwu.

Poza niegazowaną wodą warto zaserwować sobie herbatkę z mięty lub napar z rumianku. Możemy również powrócić do nieco zapomnianego siemienia lnianego, które doskonale goi śluzówkę żołądka lub posilać się przyśpieszającą metabolizm czerwoną herbatą. Wypicie jogurtu, szczególnie probiotycznego (odnawiającego korzystną florę jelit), ulży cierpiącemu brzuchowi. Unikać powinniśmy natomiast napojów gazowanych, które mogą spowodować refluks, zgagę i wzdęcia. Przy łagodzeniu skutków przepicia pomocny będzie miód (źródło fruktozy, wzmagającej spalanie alkoholu), bulion (szklanka uzupełni zasobu sodu i potasu) oraz produkty białkowe będące źródłem aminokwasów.

Naszym sprzymierzeńcem w walce z przejedzeniem i przepiciem jest również czas. Gastrolog z Centrum Medycznego Falck Medycyna radzi, by między posiłkami robić około 3 godzin przerwy by organizm mógł spokojnie strawić pokarm. W przerwach pijmy wodę, susze lub lampkę lekkiego wina. Alkohol pijmy z przerwami. Organizm spala go w tempie ok. 35 g na godzinę. Pozostawiając mu więcej czasu, sprawimy, że mniejsza ilość alkoholu trafi do krwi i mózgu. Podczas biesiady nie jedzmy wszystkiego od razu, a jedzenie będzie nam lepiej smakować. Kosztujmy dania, a nie objadajmy się nimi. Zjedzenie 9 tysięcy kilokalorii ponad zapotrzebowanie organizmu prowadzi do zwiększenia wagi naszego ciała o jeden kilogram. Nie popadajmy w szaleństwo zastawionego stołu i nie stosujmy zabójczych dla organizmu mieszanek, alkoholu czy słodyczy z mięsem. Jedzmy mniej w większych odstępach czasu, a gdy już nie możemy się oprzeć, poprośmy o mniejszy talerz. Nie dołożymy zbędnych kalorii a i tak odejdziemy od stołu najedzeni.

Jak pozbyć się kalorii po świętach?

Gdy jednak zjemy już za dużo warto pomyśleć, jak pozbyć się nadmiaru kalorii. Zdaniem lekarzy dietetyków najlepszy jest aktywny wypoczynek. Zamiast wyczekiwać przed telewizorem na powtórkę „Kevina” zabierzmy rodzinę na spacer. Wskazane są również ćwiczenia w domowym zaciszu. Dotleniony dzięki ruchowi organizm, szybko odwdzięczy nam się lepszym samopoczuciem.

Pomoże również kilkugodzinna głodówka. Gdy po odejściu od stołu poczujemy, że nie wszystko z nami jest w porządku połóżmy się i zróbmy ciepły okład i rozluźniający mięśnie masaż brzucha. W takich sytuacjach dobrze mieć pod ręką wspomniane już napary ziołowe lub któreś z pomocnych żołądkowi, popularnych środków farmaceutycznych. Jeśli jednak nie zdążyliśmy się zaopatrzyć w nie na czas, warto skorzystać ze sprawdzonych, domowych sposobów przeciwdziałania skutkom przejedzenia. Niektórzy na zgagę rekomenduje mleko, które zobojętnia kwasy żołądkowe (optymalna porcja to pół szklanki). By usprawnić perystaltykę jelit, na śniadanie i kolację jedzmy otręby z naturalnym jogurtem i śliwkami. Przy odpowiednim postępowaniu dolegliwości związane z przejedzeniem powinny minąć w ciągu 1- 2 dni. Jeśli jednak utrzymują się dłużej albo są bardzo silne, lepiej skorzystać z konsultacji lekarza komentuje lekarz.

Najważniejsze jednak to słuchać własnego organizmu, który już przy stole wysyła sygnały, że ma dosyć i pora odstawić talerz. Ospałość, nadmierne pocenie, uderzenia gorąca czy uczucie duszności to naturalne sygnały, mówiące nam „STOP”.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (173 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  28 grudnia 2020 11:27

    Dobre porady.

    Odpowiedz
  2. agasam9  28 grudnia 2020 21:26

    i dużo wody 🙂

    Odpowiedz
  3. Skosa Sandra  29 grudnia 2020 06:36

    Staram się zawsze nie przejadać, ale jeśli przesadzę to piję herbatki wspomagające trawienie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany