Świąteczna kawa korzenna z bitą śmietaną i syropem

Nadszedł grudzień. A jaki jest najlepszy sposób na długie, zimowe wieczory? Coś rozgrzewającego! Może to być ciepły koc, kot na kolanach albo pyszna korzenna kawa… a najlepiej wszystko naraz 🙂 Przedstawiamy przepis na świąteczną kawę.

Kawa korzenna

fot. Diamant

Jesteś miłośnikiem oryginalnych kaw? Spróbuj kawę z olejem kokosowym i masłem. Doskonale pobudza! 

 

Składniki:

• 2 łyżeczki kawy mielonej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki kardamonu
• po szczypcie mielonego anyżu, goździków i ziela angielskiego
• 150 ml wody
• 100 ml mleka
• 2 łyżeczki cukru (np. Dry Demerara Diamant)

Dodatki:
• Bita śmietana
• Syrop Trzcinowy (np. Diamant)

Sposób przygotowania:
Kawę z przyprawami zaparz wrzątkiem i odstaw na 3 minuty. Przecedź i posłodź kawę. Przelej napój do kubka i uzupełnij podgrzanym mlekiem. Udekoruj bitą śmietaną i syropem. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...