Świąteczna galaretka drobiowa z jajkiem
Receptura na Świąteczna galaretka drobiowa z jajkiem autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr
czas przygotowania: 90 minut
ilość porcji: 7-9
Składniki:
1 filet z kurczaka
10 jaj
1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
8 łyżeczek żelatyny
100 g marchewki z groszkiem
natka pietruszki do dekoracji
ok. 1 litr wody
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka piecz w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie pokrój go na kawałki, najlepiej w drobną kostkę. Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na połowy.
2. Zagotuj wodę i rozpuść w niej bulionetkę. Po chwili zdejmij z ognia i dodaj żelatynę do bulionu.
3. Przygotuj plastikowe kubeczki, w którym przyrządzisz galaretkę. Dodaj na dno po dwie łyżki bulionu z żelatyną i pozostaw do stężenia. Następnie włóż po połówce jajka żółtkiem do dołu.
4. Obłóż jaja warzywami i kawałkami kurczaka oraz dolej resztę bulionu z żelatyną. Wstaw do lodówki
5. Stężone tymbaliki wyłóż na półmisek i udekoruj natką.
Rada: Innym oryginalnym sposobem na podanie wielkanocnych jaj będzie ich ugotowanie na wodzie z octem i położenie na tostach z wędzoną rybą. Prosto, ale efektownie.