Suszarka do owoców – czy warto w nią inwestować?

Obecnie społeczeństwo stara się pieczołowicie komponować swe jadłospisy, a co za tym idzie, istotnym aspektem okazuje się nie tylko przykładanie większej wagi do tego, co jemy, ale i w jaki sposób te artykuły żywnościowe zostały przyrządzone i obrobione. Rosnąca świadomość ludzi odnośnie walorów bycia fit sprawia, iż metody konserwowania jedzenia wybierane są coraz bardziej skrupulatnie. Jedną z mocno docenianych, zwłaszcza za sprawą jej rozlicznych walorów, metodą przygotowywania żywności jest jej suszenie. Dlatego też przybywa konsumentów chętnych zainwestować w solidnej klasy suszarki.

Od zarania dziejów

Dla niektórych spożywanie żywności, która wcześniej poddana była suszeniu to może swego rodzaju nowość, jednak w gruncie rzeczy ten rodzaj utrwalania pokarmu to jedna z metod najstarszych. W praktyce opiera się ona na zmniejszeniu ilości wody w surowcu, zaś to następuje poprzez proces wyparowania, z którego natomiast korzystano jeszcze na etapie czasów prehistorycznych. Prawdopodobnie to dawne cywilizacje utrwaliły suszenie, w ten sposób konserwując mięsa, a dopiero z czasem ryby i dalej owoce oraz warzywa. Teraz nie stanowi większej trudności wybór wysokiej jakości akcesoriów gastronomicznych takich jak profesjonalna suszarka do owoców i warzyw, które dostępne są chociażby w rekomendowanym sklepie internetowym Grugo. Dawniej natomiast do suszenia wykorzystywano warunki pogodowe – intensywnie świecące słońce i silny wiatr. Później dostrzeżono, iż podobne efekty a dużo szybciej można uzyskać za sprawą ognia, więc zaczęto suszyć produkty spożywcze nad palącym się płomieniem, co odrobinę nawiązywało do dzisiejszego wędzenia. Współcześnie z kolei, wystarczy zamówić przez Internet fachowo skonstruowaną suszarkę i suszyć jedzenie można bez trudu w warunkach domowych.

Co to daje?

Omawiany sposób konserwacji pokarmu pozwala na zapewnienie maksymalnej kontroli nad procesem obróbki żywności. A zatem w wielkim skrócie – wiemy, co jemy. By wysuszyć owoce czy warzywa, stosując do tego suszarkę z prawdziwego zdarzenia, jak chociażby te od Grugo, mamy szansę pozyskiwać jedzenie, które jest zupełnie pozbawione sztucznych środków chemicznych szkodliwych dla naszego organizmu. W poszczególnych produktach zostają zaś zachowane ich wszystkie wartościowe składniki. Musimy także wiedzieć, że suszone owoce posiadają o kilka procent mniej wody niż owoce jedzone w postaci surowej, świeżej, a zatem mają znacznie więcej witamin.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (50 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 sierpnia 2018 10:37

    Dobra rzecz.

    Odpowiedz
  2. Ilona  21 sierpnia 2018 15:02

    Używam i nie wyobrażam sobie, żeby tego nie robić. Zawsze suszę dużo jabłek i innych sezonowych owoców na przekąski, które niestety zbyt szybko znikają 🙂

    Odpowiedz
  3. arancia  22 sierpnia 2018 09:44

    Oj tak, używam suszarki i bardzo się przydaje, latem do suszenia jabłek, jesienią do grzybów.

    Odpowiedz
  4. Anett13  22 sierpnia 2018 10:15

    Ja bym chciała mieć suszarkę do owoców, ale brakuje mi juz miejsca na kolejne sprzęty kuchenne 🙁

    Odpowiedz
    • ewalub  28 sierpnia 2018 09:11

      A ja nie mam dużo sprzętów w kuchni, choć gotuję prawie każdego dnia, to jednak żadnych przetworów nie robię, więc nie potrzebuję wielu rzeczy. Suszarki też nie potrzebuję.

      Odpowiedz
  5. macierzanka  25 sierpnia 2018 17:00

    Mam taką suszarkę i jestem bardzo zadowolona.Najczęściej suszę jabłka i gruszki ,bo mam ich bardzo dużo na działce. Zimą taki susz z chęcią chrupiemy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany