Surówka z marchewki po indyjsku
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Surówka z marchewki po indyjsku
- – marchewka – 4 sztuki
- – Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
- – papryczka chilli – 1 sztuka
- – migdały w płatkach – 2 łyżki
- – sok pomarańczowy – 0,5 szklanki
- – cukier – 1 łyżeczka
- – cynamon – 1 szczypta
- – kardamon – 1 szczypta
- – kolendra – pół pęczka
- – cytryna – 1 sztuka
- – imbir małe kłącze – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, obraną i startą na tarce o grubych oczkach, połącz ze startym imbirem oraz drobno posiekaną papryczką chili.
- Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem, kardamonem i cynamonem. Dodaj sos sałatkowy Knorr, dzięki któremu dressing będzie aromatyczny, ziołowy.
- W piekarniku nagrzanym do 160 stopni upraż migdały. Będą gotowe po około 10 minutach.
- Warzywa polej przygotowanym sosem, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka zmacerowała się, a smaki połączyły.
- Przed podaniem posyp ją posiekaną kolendrą oraz uprażonymi migdałami.