Surówka z marchewki po indyjsku

surowka_z_marchewki_po_indyjsku

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Surówka z marchewki po indyjsku

  • – marchewka – 4 sztuki
  • – Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr – 1 opakowanie
  • – papryczka chilli – 1 sztuka
  • – migdały w płatkach – 2 łyżki
  • – sok pomarańczowy – 0,5 szklanki
  • – cukier – 1 łyżeczka
  • – cynamon – 1 szczypta
  • – kardamon – 1 szczypta
  • – kolendra – pół pęczka
  • – cytryna – 1 sztuka
  • – imbir małe kłącze – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1.  Marchewkę, obraną i startą na tarce o grubych oczkach, połącz ze startym imbirem oraz drobno posiekaną papryczką chili.
  2. Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, cukrem, kardamonem i cynamonem. Dodaj sos sałatkowy Knorr, dzięki któremu dressing będzie aromatyczny, ziołowy.
  3. W piekarniku nagrzanym do 160 stopni upraż migdały. Będą gotowe po około 10 minutach.
  4. Warzywa polej przygotowanym sosem, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka zmacerowała się, a smaki połączyły.
  5. Przed podaniem posyp ją posiekaną kolendrą oraz uprażonymi migdałami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (261 głosów, średnia: 4,64 z 5)
loading... zapisuję głos...