Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży

Składniki na danie: Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży

  • 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera parmezan
  • 6 jajek
  • dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
  • 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • bułka tarta do wysmarowania kokilek

 

Dodatkowo do podania na stół:

  • dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz

Sposób wykonania

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kathe  23 czerwca 2017 15:00

    ser, dżem, musztarda… choć jestem w ciąży i powinnam mieć dziwne zachcianki to jednak podziękuję 🙂

    Odpowiedz
  2. A. czy  23 czerwca 2017 18:06

    Czytając juz samą nazwę tego deseru cieknie mi ślinka XD

    Odpowiedz
  3. martucha180  23 czerwca 2017 21:35

    Ja z innym dżemem…

    Odpowiedz
  4. yourself89  26 czerwca 2017 02:18

    Te dodatki razem mogą się idealnie wpasowć w smak 🙂 Aczkolwiek nie jadłam..

    Odpowiedz
  5. Jaworka  26 czerwca 2017 11:01

    Na pewno wspaniałe warto wypróbować

    Odpowiedz
  6. Aneta  15 listopada 2017 15:04

    Już chyba widziałam ten przepis 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany