Stres oksydacyjny – co to jest i jak z nim walczyć
Cukier w naszej diecie, przetworzona żywność oraz zanieczyszczenia powietrza mogą wywołać stres oksydacyjny. Ten z kolei grozi nam zawałem serca, chorobą nowotworową bądź miażdżycą. Każda z nas może stać się ofiarą stresu oksydacyjnego – ale dobra wiadomość brzmi: można z nim walczyć!
Dużo się mówi o tym, jak stresujące potrafi być życie współczesnego człowieka. Najczęściej ową reakcję organizmu wiążemy z presją w pracy czy śmiercią bliskiej osoby. Ale istnieje też inny rodzaj stresu, o którym już pewnie słyszałyście – to stres oksydacyjny. Czy wiecie jednak wystarczająco dużo, żeby go rozpoznać i walczyć z nim w odpowiedni sposób? Jeśli nie, koniecznie czytajcie dalej!
Stres oksydacyjny – co to jest i jak z nim walczyć
1. Co to jest stres oksydacyjny (inaczej tlenowy)?
To zachwianie równowagi pomiędzy ilością antyoksydantów i wolnych rodników w organizmie. Prowadzi do schorzeń takich jak nowotwory, choroby układu oddechowego i nerek, zaburzenia hormonalne. Ale to nie koniec listy – wynikiem stresu oksydacyjnego może być Parkinson i Alzheimer oraz problemy z układem sercowo-naczyniowym, które mogą się skończyć zawałem serca. Stres oksydacyjny wpływa na stan naszej skóry – wolne rodniki powodują osłabienie włókien kolagenu, co powoduje szybsze powstawanie zmarszczek i cellulitu.
Innymi słowy, stres oksydacyjny jest to swego rodzaju zanieczyszczenie organizmu, do którego dochodzi w komórkach. Nadmiar wolnych rodników prowadzi do ich uszkodzenia i zaburza pracę organizmu.
2. Jakie są przyczyny stresu oksydacyjnego?
Do nadmiaru wolnych rodników prowadzi palenie papierosów i spożywanie dużych ilości alkoholu. Na zwiększenie tej liczby wpływa też dieta obfitująca w utlenione tłuszcze, pestycydy i inne związki chemiczne zawarte w żywności. Sprzymierzeńcem wolnych rodników jest również zbyt dużo cukru w naszym codziennym menu. Na ryzyko wystąpienia stresy oksydacyjnego wpływają także zanieczyszczenia powietrza, nadmierny wysiłek fizyczny, promienie UV oraz chroniczny stres.
3. Jak rozpoznać stres oksydacyjny?
Pierwsze, niewinne objawy stresu oksydacyjnego to:
- bóle głowy,
- bóle mięśni i stawów,
- zaparcia,
- problemy trawienne,
- wysypka.
Nieco później mogą się pojawić takie objawy, jak:
- stany zapalne,
- niedobór witamin,
- osłabienie.
Jeśli zauważyłaś którekolwiek z tych symptomów, to bardzo możliwe, że została zaburzona równowaga w twoim organizmie. Jeśli chcesz się przekonać czy ilość wolnych rodników w twoim ciele nie przekroczyła normy, możesz zrobić testy z krwi. Dzięki specjalnej aparaturze możliwe jest wykrycie stresu oksydacyjnego już w jego wczesnym stadium.
4. Jak walczyć ze stresem oksydacyjnym?
Co zrobić, żeby uniknąć stresu oksydacyjnego? Należy dostarczać organizmowi antyoksydantów, do których należą witaminy C, A i E oraz flawonoidy i karotenoidy. Gdzie ich szukać? Zapewnia je sama Matka Natura, znajdziesz je między innymi w:
- marchwi,
- dyni,
- batatach,
- pomarańczy,
- cytrynie,
- brokułach,
- papryce czerwonej,
- jabłkach,
- winogronach,
- roślinach strączkowych,
- orzechach.
Warto też przyprawiać dania takimi ziołami jak: goździki, cynamon, oregano, kurkuma czy kmin rzymski.
Oprócz właściwej diety, bogatej w antyoksydanty, należy wyeliminować używki, jak również zadbać o odpowiednią dawkę ruchu!