Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Składniki na danie: Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • Rosół wołowy Knorr 
  • 100 g wątróbki kurzej
  • 300 g prawdziwków
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka szałwii
  • 2 szalotki
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Prawdziwki pokrój w ćwiartki, szalotki w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.
  2. Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.
  3. Kostkę rosołową dla smaku rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.
  4. W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie pośrodku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.
  5. Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (265 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...