Redakcja, 1 sierpnia 2020
Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
Składniki na danie: Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką
- 200 g polędwicy wołowej
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- Rosół wołowy Knorr
- 100 g wątróbki kurzej
- 300 g prawdziwków
- gałązka rozmarynu
- gałązka szałwii
- 2 szalotki
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Prawdziwki pokrój w ćwiartki, szalotki w piórka, wszystko razem obsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Odstaw na bok do ostygnięcia.
- Śliwki przekrój na pół i dodaj do grzybów. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, parz przez 15 sekund w gotującej się wodzie. Szałwię i rozmaryn drobno posiekaj, wszystko razem dodaj do grzybów.
- Kostkę rosołową dla smaku rozmieszaj z oliwą. W powstałej marynacie obtocz dokładnie mięso.
- W zamarynowanej polędwicy ostrym nożem zrób nacięcie pośrodku. Mięso napełnij przygotowanym farszem.
- Całość grilluj lub obsmaż z dwóch stron. Mięso wykończ w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 10-15 minut. Steki podawaj przecięte na pół z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.