Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Składniki na stek z polędwiczki wieprzowej:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej

Marynata:     

  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml piwa
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos chrzanowy Tarsmak

Wykonanie:

Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z Sosem chrzanowym Tarsmak.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  28 czerwca 2013 10:04

    Na jutrzejszy grill jak znalazł.

    Odpowiedz
  2. magella87  16 lipca 2013 20:37

    swietny pomysl na grila 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany