Stek z polędwicy wołowej – „Oscar”

Stek z polędwicy wołowej

Danie: Stek z polędwicy wołowej  „Oscar” opracowane zostało przez Krisa Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Boys Meat Girls na event Biura Rolnego Ambasady USA.

Składniki na danie: Stek z polędwicy wołowej

  • Polędwica 200 g
  • Mięso kraba (może być z puszki)
  • Oliwa z oliwek
  • Musztarda Dijon
  • Sól i pieprz

 

Sos Bearnaise

  • Żółtka
  • Masło
  • Cytryna
  • Estragon
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Stek (wyjęty z lodówki co najmniej 1 godzinę przed smażeniem) smarujemy oliwą lub musztardą Dijon, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na bardzo gorącej patelni aż uzyska pożądany przez nas kolor. Później wkładamy go do piekarnika na 5-10 minut (rare – medium). W tym czasie robimy sos. W misce mieszamy zółtka, cytrynę, estragon, sól i pieprz. Miskę umieszczamy na garnku z gorącą wodą (70-80 stopni). Gdy zółtka staną się ciepłe, cienką strużką wlewamy roztopione wcześniej masło. Cały czas intensywnie mieszamy (żótka nie mogą się ściąć!). Stek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby odpoczął. Po 5-7 minutach na steka kładziemy mięso kraba. Serwujemy na talerzu, wcześniej polewając danie sosem Bearnaise.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  3 października 2015 12:22

    Kawał mięsa!

    Odpowiedz
  2. Żanett  3 października 2015 15:24

    Lubię steki 🙂

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  3 października 2015 15:32

    Wygląda wykwintnie 🙂

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  3 października 2015 16:46

    Nie lubię kraba!

    Odpowiedz
  5. edytka38  3 października 2015 19:03

    pychota ;>)

    Odpowiedz
  6. macierzanka  3 października 2015 19:27

    Oryginalne danie.

    Odpowiedz
  7. bbo  3 października 2015 20:14

    Nie przepadam za wołowiną.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  3 października 2015 23:29

    Wykwintne danie ale nie dla mnie

    Odpowiedz
  9. joanna252  4 października 2015 15:29

    Mniam.

    Odpowiedz
  10. martus2833  4 października 2015 19:47

    Nie wiem czy jestem wystarczająco dobrą kucharką, by zrobić sos Bearnaise.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  4 października 2015 21:06

    Mięsko dobre pod każdą postacią 🙂

    Odpowiedz
  12. Kmakolagwa  5 października 2015 10:51

    Pycha!

    Odpowiedz
  13. Aneta  12 października 2015 16:08

    Idealne danie dla mojego chłopaka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany