Stek z polędwicy wołowej – „Oscar”

Stek z polędwicy wołowej

Danie: Stek z polędwicy wołowej  „Oscar” opracowane zostało przez Krisa Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Boys Meat Girls na event Biura Rolnego Ambasady USA.

Składniki na danie: Stek z polędwicy wołowej

  • Polędwica 200 g
  • Mięso kraba (może być z puszki)
  • Oliwa z oliwek
  • Musztarda Dijon
  • Sól i pieprz

 

Sos Bearnaise

  • Żółtka
  • Masło
  • Cytryna
  • Estragon
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Stek (wyjęty z lodówki co najmniej 1 godzinę przed smażeniem) smarujemy oliwą lub musztardą Dijon, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na bardzo gorącej patelni aż uzyska pożądany przez nas kolor. Później wkładamy go do piekarnika na 5-10 minut (rare – medium). W tym czasie robimy sos. W misce mieszamy zółtka, cytrynę, estragon, sól i pieprz. Miskę umieszczamy na garnku z gorącą wodą (70-80 stopni). Gdy zółtka staną się ciepłe, cienką strużką wlewamy roztopione wcześniej masło. Cały czas intensywnie mieszamy (żótka nie mogą się ściąć!). Stek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby odpoczął. Po 5-7 minutach na steka kładziemy mięso kraba. Serwujemy na talerzu, wcześniej polewając danie sosem Bearnaise.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...