Stek z polędwicy wołowej – „Oscar”
Danie: Stek z polędwicy wołowej „Oscar” opracowane zostało przez Krisa Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Boys Meat Girls na event Biura Rolnego Ambasady USA.
Składniki na danie: Stek z polędwicy wołowej
- Polędwica 200 g
- Mięso kraba (może być z puszki)
- Oliwa z oliwek
- Musztarda Dijon
- Sól i pieprz
Sos Bearnaise
- Żółtka
- Masło
- Cytryna
- Estragon
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Stek (wyjęty z lodówki co najmniej 1 godzinę przed smażeniem) smarujemy oliwą lub musztardą Dijon, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na bardzo gorącej patelni aż uzyska pożądany przez nas kolor. Później wkładamy go do piekarnika na 5-10 minut (rare – medium). W tym czasie robimy sos. W misce mieszamy zółtka, cytrynę, estragon, sól i pieprz. Miskę umieszczamy na garnku z gorącą wodą (70-80 stopni). Gdy zółtka staną się ciepłe, cienką strużką wlewamy roztopione wcześniej masło. Cały czas intensywnie mieszamy (żótka nie mogą się ściąć!). Stek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby odpoczął. Po 5-7 minutach na steka kładziemy mięso kraba. Serwujemy na talerzu, wcześniej polewając danie sosem Bearnaise.