Przepis na aromatyczny stek w mięcie

stek-w-miecie

Przepis na stek w mięcie

 

Składniki:

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mięty
  • 4 pomidory
  • Czosnek mielony
  • Bazylia
  • Pieprz czarny mielony
  • 4 kromki chleba tostowego
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
  • Sól morska

 

Przygotowanie:

Z polędwicy wykrój steki po około 20 dag każdy. Mięso dopraw pieprzem i solą morską. Na patelni rozgrzej oliwę  i smaż steki około minuty z każdej strony. Dodaj masło i liście mięty. Całość zdejmij z patelni, przełóż na folię aluminiową, zawiń i wstaw do piekarnika na około 5 minut. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj czosnek, oliwę, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw całość solą i pieprzem. Z chleba zrób grzanki. Na talerzu połóż grzanki, pomidory i stek, a całość polej sosem, który powstał podczas pieczenia.

Smacznego!

  • Czosnek mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
  • Bazylia Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł
  • Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

appetita-przyprawy

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  21 września 2016 11:06

    Bardzo ciekawy przepis! 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  21 września 2016 17:08

    Ciekawe połączenie smaków

    Odpowiedz
  3. martucha180  21 września 2016 19:20

    Smacznie wygląda

    Odpowiedz
  4. macierzanka  21 września 2016 19:26

    Z miętą steków nigdy nie robiłam,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  5. kasia87g  22 września 2016 08:51

    mniam

    Odpowiedz
  6. Jaworka  25 września 2016 18:37

    Ciekawy przepis mięsa z mięta nigdy nie robilam

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 09:13

    Też uważam że ciekawe połączenie smaków. Mięta jest dodawana i do deserów i do mięs, ale ja najbardziej to lubię herbatkę miętową, i zebraną i ususzoną z działki.Kupna musi się schować do takiej swojej herbatki. melisę też mam na działce.

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 16:04

    Steki i ogólnie wołowinę bardzo lubię , wprawdzie trochę sporo kosztuje , ale jest obłędna i warta swojej ceny 🙂 Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis na elegancki obiad .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany