Stek z sosem pieprzowym
Składniki na danie: Stek z sosem pieprzowym
- 500 g polędwicy
- 10 łyżek czerwonego wina
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 3 cebule szalotki
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 80 g marynowanego zielonego pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokrój na 4 steki. Posyp je czarnym pieprzem i smaż przez około 2 minuty z każdej strony na łyżce oleju. Dopraw je po usmażeniu szczyptą soli.
- Zagotuj wodę i przez kilka minut parz ziarna zielonego pieprzu. Następnie je przecedź.
- Zeszklij posiekane szalotki na tej samej patelni.
- Wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś wszystko, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która wzbogaci smak dania. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko przez minutę, do czasu aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.
Komentarze
Lubię steki,ale nie podejmuję się ich przyrządzania. Chyba najważniejszy jest czas ich smażenia, żeby nie przedobrzyć sprawy, dlatego nie będę eksperymentować.
Nie z tym sosem.
A ja za stekami nie przepadam. Nie wysmażone, krwiste ociekają krwią bleeeeeee, a te wysmażone ciężko pogryźć, bo są twarde jak podeszwa od buta, pozostaje średnio wysmażony…ale to już trzeba umieć:)
Nie przepadam za krwistymi stekami/
Jeszcze chyba nigdy w życiu nie jadłam steka, nie mówiąc już o samodzielnym przyrządzeniu go… Może czas najwyższy to zmienić? Do odważnych świat należy 😀