Stek z sosem pieprzowym

stek_z_sosem_pieprzowym

Składniki na danie: Stek z sosem pieprzowym

  • 500 g polędwicy
  • 10 łyżek czerwonego wina
  • 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
  • 3 cebule szalotki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 80 g marynowanego zielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę pokrój na 4 steki. Posyp je czarnym pieprzem i smaż przez około 2 minuty z każdej strony na łyżce oleju. Dopraw je po usmażeniu szczyptą soli.
  2. Zagotuj wodę i przez kilka minut parz ziarna zielonego pieprzu. Następnie je przecedź.
  3. Zeszklij posiekane szalotki na tej samej patelni.
  4. Wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś wszystko, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która wzbogaci smak dania. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko przez minutę, do czasu aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (263 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...