Starożytna zupa na stany zapalne: soczewica, kurkuma i jabłka

Czy wiesz, że już w Starożytności zdawano sobie sprawę z przeciwzapalnych właściwości produktów, takich jak kurkuma, jabłka czy soczewica? Na bazie tej wiedzy skomponowano recepturę na kremową zupę na stany zapalne, która jest w stanie skutecznie leczyć organizm, a co za tym idzie, zwalczać przewlekłe choroby. I choć realia naszego życia tak bardzo się od tamtej pory zmieniły, przepis pozostał aktualny, wykazując dziś taką samą skuteczność, jak w owym zamierzchłych czasach. Z myślą o nadchodzącej zmianie sezonu i związanym z nim ryzyku gwałtownego spadku naszej odporności, postanowiliśmy go odszukać!

Starożytna zupa na stany zapalne z soczewicy, kurkumy i jabłek to zmyślna kombinacja dobroczynnych składników, słynących ze swych przeciwzapalnych zdolności. Soczewica to doskonały przeciwutleniacz, bogaty w białko, żelazo i magnez. Kurkuma skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, zawiera duże ilości błonnika, witaminy z grup C, B, E i K, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo czy cynk. Jabłka natomiast są pomocne w profilaktyce i leczeniu niektórych typów nowotworów, usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie, wzmacniają odporność, są bogate w witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, kwas foliowy, szereg minerałów i substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Trudno zatem o lepszą fuzję prozdrowotnych składników (prawie naturalnych antybiotyków) w jednym daniu i grzechem byłoby nie spróbować go przy przeziębieniu czy grypie. Sprawdźcie, jak przygotować zupę na stany zapalne według receptury starożytnych kucharzy!

starożytna zupa

źródło: www.pixabay.com

Starożytna zupa na stany zapalne z soczewicy, kurkumy i jabłek

W czasach, gdy żywność dostępna w sklepach jest coraz niższej jakości, a wielkie koncerny zachęcają nas do zastępowania naturalnych lekarstw, chemicznymi środkami o długich listach efektów ubocznych, warto poszerzyć swoją wiedzę na temat kuracji domowymi sposobami. By Wam w tym pomóc, publikujemy kolejny przepis – tym razem taki, który przetrwał kolejne epoki, a jego moc nie zmniejszyła się ani o jotę. Wypróbujcie cudowną, przeciwzapalną zupę-krem o pomarańczowym odcieniu i ciekawym, lekko orientalnym smaku!

Soczewica, kurkuma i jabłka to zestaw, który jest w stanie wyleczyć wiele przewlekłych chorób. Pierwszy z tych składników jest w stanie wyleczyć nadciśnienie, osteoporozę, zapalenia jelit, a nawet raka jelita grubego. Kurkumie przypisuje się zdolność do zwalczania astmy, stwardnienia rozsianego, rozmaitych alergii czy chorób sercowo-naczyniowych. Jabłka wskazuje się zaś jako naturalnych pogromców Alzheimera, cukrzycy i problemów trawiennych. Ich połączenie w jednej potrawie po prostu musi się sprawdzić!

 

Starożytna zupa na stany zapalne – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 i 1/2 filiżanki mleka kokosowego
  • 2 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 filiżanki wrzątku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka soli

 

Sposób wykonania:

  1. Wypłucz soczewicę zimną wodą i pozostaw do odsączenia.
  2. Rozpuść w garnku olej kokosowy i podsmażaj cebulkę aż uzyska lekko złoty kolor.
  3. Dodaj starte jabłka, kurkumę i gotuj przez dwie minuty, często mieszając.
  4. Dołóż soczewicę i wlej 2 filiżanki gorącej wody. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie go przykryj, zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem około 15 minut.
  5. Wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
  6. Duś pod przykryciem aż soczewica zmięknie.
  7. Wlej trzecią filiżankę wrzątku.
  8. Dla uzyskania najlepszego smaku gotuj na minimalnym ogniu przez dwie godziny.
  9. Podawaj zupę na ciepło, posypując kiełkami, wiórkami kokosowymi lub prażonymi pestkami dyni.

Na zdrowie!

 

Gdy już wypróbujecie starożytną zupę, nie zapomnijcie do nas wrócić i opowiedzieć o swoich wrażeniach!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  29 sierpnia 2019 18:53

    Gotuję zupę z soczewicy,ale z chęcią kiedyś wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  2. luna341  29 sierpnia 2019 19:45

    Jadłam zupę z soczewicy ale z dodatkiem pomidorów. Ten przepis zainspirował mnie i na pewno go wypróbuję.

    Odpowiedz
  3. janka1312  29 sierpnia 2019 21:38

    nie jadłam, ale jak taka zdrowa to spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  4. klaudiaban  3 września 2019 16:04

    Takiego połączenia to nie robiłam. Jadłam natomiast wiele razy zupę z soczewicy, ale z dodatkiem pomidorów, marchewki czy dyni. Może go wypróbuję bo jesienią dużo częściej gotuję zupy szczególnie takie rozgrzewające.

    Odpowiedz
  5. gusia.  19 września 2019 16:21

    Robię zupę z soczewicy czerwonej i bardzo lubię, a i pierogi z soczewicy zielonej są pycha !

    Odpowiedz
  6. Skosa Sandra  16 listopada 2020 09:20

    Nigdy nie jadłam soczewicy.

    Odpowiedz
  7. sylwiawes  17 listopada 2020 09:07

    Nie jadłam zupy z soczewicy ,ale chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  8. luna341  18 listopada 2020 14:31

    Takiej zupki jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany