Starożytna zupa na stany zapalne: soczewica, kurkuma i jabłka
Czy wiesz, że już w Starożytności zdawano sobie sprawę z przeciwzapalnych właściwości produktów, takich jak kurkuma, jabłka czy soczewica? Na bazie tej wiedzy skomponowano recepturę na kremową zupę na stany zapalne, która jest w stanie skutecznie leczyć organizm, a co za tym idzie, zwalczać przewlekłe choroby. I choć realia naszego życia tak bardzo się od tamtej pory zmieniły, przepis pozostał aktualny, wykazując dziś taką samą skuteczność, jak w owym zamierzchłych czasach. Z myślą o nadchodzącej zmianie sezonu i związanym z nim ryzyku gwałtownego spadku naszej odporności, postanowiliśmy go odszukać!
Starożytna zupa na stany zapalne z soczewicy, kurkumy i jabłek to zmyślna kombinacja dobroczynnych składników, słynących ze swych przeciwzapalnych zdolności. Soczewica to doskonały przeciwutleniacz, bogaty w białko, żelazo i magnez. Kurkuma skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, zawiera duże ilości błonnika, witaminy z grup C, B, E i K, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo czy cynk. Jabłka natomiast są pomocne w profilaktyce i leczeniu niektórych typów nowotworów, usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie, wzmacniają odporność, są bogate w witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, kwas foliowy, szereg minerałów i substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Trudno zatem o lepszą fuzję prozdrowotnych składników (prawie naturalnych antybiotyków) w jednym daniu i grzechem byłoby nie spróbować go przy przeziębieniu czy grypie. Sprawdźcie, jak przygotować zupę na stany zapalne według receptury starożytnych kucharzy!
Starożytna zupa na stany zapalne z soczewicy, kurkumy i jabłek
W czasach, gdy żywność dostępna w sklepach jest coraz niższej jakości, a wielkie koncerny zachęcają nas do zastępowania naturalnych lekarstw, chemicznymi środkami o długich listach efektów ubocznych, warto poszerzyć swoją wiedzę na temat kuracji domowymi sposobami. By Wam w tym pomóc, publikujemy kolejny przepis – tym razem taki, który przetrwał kolejne epoki, a jego moc nie zmniejszyła się ani o jotę. Wypróbujcie cudowną, przeciwzapalną zupę-krem o pomarańczowym odcieniu i ciekawym, lekko orientalnym smaku!
Soczewica, kurkuma i jabłka to zestaw, który jest w stanie wyleczyć wiele przewlekłych chorób. Pierwszy z tych składników jest w stanie wyleczyć nadciśnienie, osteoporozę, zapalenia jelit, a nawet raka jelita grubego. Kurkumie przypisuje się zdolność do zwalczania astmy, stwardnienia rozsianego, rozmaitych alergii czy chorób sercowo-naczyniowych. Jabłka wskazuje się zaś jako naturalnych pogromców Alzheimera, cukrzycy i problemów trawiennych. Ich połączenie w jednej potrawie po prostu musi się sprawdzić!
Starożytna zupa na stany zapalne – przepis
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 i 1/2 filiżanki mleka kokosowego
- 2 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach
- łyżeczka oleju kokosowego
- 3 filiżanki wrzątku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kminku
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka soli
Sposób wykonania:
- Wypłucz soczewicę zimną wodą i pozostaw do odsączenia.
- Rozpuść w garnku olej kokosowy i podsmażaj cebulkę aż uzyska lekko złoty kolor.
- Dodaj starte jabłka, kurkumę i gotuj przez dwie minuty, często mieszając.
- Dołóż soczewicę i wlej 2 filiżanki gorącej wody. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie go przykryj, zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem około 15 minut.
- Wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
- Duś pod przykryciem aż soczewica zmięknie.
- Wlej trzecią filiżankę wrzątku.
- Dla uzyskania najlepszego smaku gotuj na minimalnym ogniu przez dwie godziny.
- Podawaj zupę na ciepło, posypując kiełkami, wiórkami kokosowymi lub prażonymi pestkami dyni.
Na zdrowie!
Gdy już wypróbujecie starożytną zupę, nie zapomnijcie do nas wrócić i opowiedzieć o swoich wrażeniach!