Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny to przepis Rezy Mahammada programu  „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.

Składniki na danie: Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

  • 4x200g polędwicy wołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 10 pokrojonych, suszonych pomidorów
  • 50g sera feta
  • pesto z bazylii
  • 400g ciasta fransuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Ułóż polędwiczki na płaskiej powierzchni i przy użyciu ostrego noża natnij je wzdłuż tak, by powstała kieszonka.
  3. Zmiksuj pomidory z fetą, podziel na 4 porcje i wsadź do kieszonek.
  4. Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony.
  5. Ułóż ciasto francuskie na chłodnej powierzchni.
  6. Podziel na 4 równe porcje.
  7. Rozwałkuj każdy kawałek tak, by zmieściło się do niego mięso.
  8. Rozsmaruj pesto na powierzchni ciasta tak, by przy każdej krawędzi zostało po 1 cm.
  9. Ułóż mięso na cieście i porządnie zawiń.
  10. Rozbełtaj na spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać.
  11. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było na dole a nacięcia na górze. Piecz przez 30 – 35 minut, aż ciasto się zarumieni.

Podawaj na talerzu z wybraną przez ciebie sałatką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  22 grudnia 2015 09:31

    Smakowicie wygląda to mięsko 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  22 grudnia 2015 14:42

    Z chęcią spróbowałabym takiego dania.

    Odpowiedz
  3. Aneta  22 grudnia 2015 17:25

    Wyglądają smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  22 grudnia 2015 19:30

    Wyglądają bardzo pysznie. Aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  24 grudnia 2015 17:57

    Smakowicie i bardzo elegancko wygląda to danie

    Odpowiedz
  6. Patriszia  27 grudnia 2015 21:58

    Na pewno smaczne 🙂

    Odpowiedz
  7. bbo  28 grudnia 2015 20:31

    Sprawdzą się na polskim stole!

    Odpowiedz
  8. Anita  7 stycznia 2016 20:01

    no nie powiem, w tym cieście wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  9. efffciaa  25 marca 2016 17:31

    Są naprawdę bardzo smaczną odmianą na przyrządzenie wołowiny – w tamtych rejonach to jedno z najbardziej popularnych mięs , oprócz owoców morza i ryb 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany