Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny
Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny to przepis Rezy Mahammada programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.
Składniki na danie: Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny
- 4x200g polędwicy wołowej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 10 pokrojonych, suszonych pomidorów
- 50g sera feta
- pesto z bazylii
- 400g ciasta fransuskiego
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Ułóż polędwiczki na płaskiej powierzchni i przy użyciu ostrego noża natnij je wzdłuż tak, by powstała kieszonka.
- Zmiksuj pomidory z fetą, podziel na 4 porcje i wsadź do kieszonek.
- Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony.
- Ułóż ciasto francuskie na chłodnej powierzchni.
- Podziel na 4 równe porcje.
- Rozwałkuj każdy kawałek tak, by zmieściło się do niego mięso.
- Rozsmaruj pesto na powierzchni ciasta tak, by przy każdej krawędzi zostało po 1 cm.
- Ułóż mięso na cieście i porządnie zawiń.
- Rozbełtaj na spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać.
- Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było na dole a nacięcia na górze. Piecz przez 30 – 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Podawaj na talerzu z wybraną przez ciebie sałatką.