Śródziemnomorski smak na Twoim talerzu, czyli pyszny pomysł na prosty obiad

Bogactwo smaku śródziemnomorskiej kuchni zawsze nas zachwycało. Prawdziwie śródziemnomorska dieta to gwarancja długowieczności. Dzisiaj pokażemy Wam przepis za pomocą którego choć przez chwilę będziecie mogli przenieść się w klimat tamtejszej kuchni. Nasz pomysł na obiad jest niesamowicie prosty, szybki i pyszny. Nie znajdziesz też w nim wyszukanych składników. Przygotujesz go dosłownie w kilkanaście minut!

Fot. mat. nadesłane

Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!

Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!

Spaghetti to jedno z najkrócej przyrządzanych przez nas dań. Zwykle wybieramy je więc, gdy trzeba przygotować sycący obiad w błyskawicznym tempie. Wiele osób ucieka się wtedy do wykorzystania gotowego sosu w słoiczku albo sięga po passatę pomidorową, która pozwala na jego szybkie samodzielne ugotowanie. A gdyby tak pokusić się o mocno pomidorową, naturalną wersję sosu bez jakichkolwiek sztucznych dodatków? Spróbujcie sosu ze świeżych pomidorów, a nie będziecie chcieli wracać do półproduktów ani rozwodnionych passat!

Pasta Puttanesca z suszonymi pomidorami w paskach z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 200g makaronu typu Spaghetti
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 6 filecików anchois
  • 2/3 słoika Suszonych pomidorów w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami OLE!
  • 30g kaparów w occie OLE!
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła

Fot. mat. nadesłane

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie (anchois jest już wystarczająco słone, więc uważaj, żeby nie przesadzić).
  2. Pokrój drobno cebulę.
  3. Na patelni rozpuść masło i dolej oliwy. Dorzuć posiekaną cebulę i plasterki obranego czosnku i podsmaż do zarumienienia.
  4. Dodaj fileciki anchois oraz posiekane plasterki chilli, następnie oliwki, pomidory bez skóry oraz suszone pomidory w paskach w oleju z ziołami z czarnymi oliwkami.
  5. Podsmaż kilka minut, aż sos będzie gęstszy i połącz z makaronem.
  6. Na koniec posyp pietruszką i mozzarellą.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (19 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewalub  4 listopada 2021 10:22

    Dzięki za przepis. Sąsiadka przyniosła mi kapary i nie wiedziałam co z nimi zrobić

    Odpowiedz
  2. agasam9  4 listopada 2021 21:12

    uwielbiam kuchnię śródziemnomorską 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany