Sprzęty kuchenne do zabudowy – jak wybrać?
Spis treści:
Ukrycie kuchennych sprzętów w zabudowie pozwala na stworzenie spójnej wizualnie i funkcjonalnej kuchni. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się zarówno na małych, jak i na dużych metrażach. To szczególnie ważne w przypadku aneksu kuchennego, kiedy zabudowa jest widoczna z salonu. Jak zatem dobrać sprzęty, aby stworzyć piękną i wygodną aranżację? Podpowiadamy.
Sprzęt kuchenny do zabudowy – minimalizm i porządek
Pierwsze skojarzenie ze sprzętem do zabudowy to możliwość ukrycia urządzeń za frontami meblowymi, co tworzy wysoką estetykę aranżacji kuchni (lub aneksu kuchennego). Zwarta zabudowa z ukrytymi mechanizmami tworzy minimalistyczny i stylowy wygląd.
Pamiętajmy też o innych aspektach sprzętów schowanych za frontami. To ogromne ułatwienie przy utrzymaniu kuchni w czystości. Nie tworzą się szczeliny i trudno dostępne zakamarki, które gromadzą zanieczyszczenia. Czasem wystarczy przetrzeć front, aby zachować wizualny porządek.
Zabudowa kuchenna to też wysokie bezpieczeństwo dla dzieci. Oznacza brak dostępnych mechanizmów, które mogą zainteresować najmłodszych.
Sprzęt kuchenny – co można ukryć w zabudowie?
Praktyka pokazuje, że najczęściej w zabudowie montujemy zmywarki, piekarniki, płyty indukcyjne i kuchenki mikrofalowe. Ale w zasadzie niemal wszystkie urządzenia kuchenne AGD są dostępne w opcji do zabudowy: lodówki (nawet te dwudrzwiowe), zamrażarki, okap kuchenny, pochłaniacz, ekspres kuchenny, a nawet filtr do wody. Poniżej przedstawiamy przegląd najpopularniejszych sprzętów kuchennych do zabudowy.
Zmywarki do zabudowy
To zdecydowanie najczęściej wybierane sprzęty kuchenne, które ukrywamy za frontami szafek. I ma to związek nie tylko z estetyką, ale przede wszystkim z wygodą i bezpieczeństwem. Umieszczenie zmywarki w zabudowie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni i zapewnia spójną linię wykończenia dolnych szafek w kuchni.
W mniejszych pomieszczeniach idealnie sprawdzają się zmywarki do zabudowy o szerokości 45 cm, zaś przy większej powierzchni lepiej wybrać standardowe zmywarki o szerokości 60 cm.
Płyty grzewcze i piekarniki do zabudowy
Kupno dwóch osobnych sprzętów do zabudowy jest nieco droższe niż w przypadku wolnostojącej kuchenki łączącej oba te elementy. Jednak możliwość wyboru miejsca montażu i wysoka funkcjonalność urządzeń zdecydowanie rekompensują dodatkową inwestycję.
Dużą popularnością cieszą się piekarniki montowane w słupku na wysokości ok. 1 m (optymalnie na wysokości klatki piersiowej). Ulokowanie piekarnika na dowolnej wysokości to ogromna wygoda przy wkładaniu i wyjmowaniu potraw. W nowoczesnych piekarnikach warto przyjrzeć się opcjom pieczenia parowego, samooczyszczania, programom pieczenia dopasowanym do potrawy, termosondom czy możliwości podziału komory piekarnika na dwie mniejsze (w każdej można ustawić inne parametry termiczne).
W przypadku płyt grzewczych do zabudowy możemy wybierać pomiędzy indukcyjnymi, elektrycznymi i gazowymi. Są one cienkie i poręczne, łatwe do montażu w niemal każdym miejscu na blacie w kuchni. Przyjrzyjmy się tu możliwości łączenia pól (przydatne przy gotowaniu w dużym podłużnym garnku), opcji szybkiego podgrzania i timerom pozwalającym zaprogramować czas gotowania.
Zobacz także: Nowoczesne piekarniki i płyty do zabudowy?
Kuchenki mikrofalowe do zabudowy
Modele do zabudowy mają zazwyczaj większą pojemność (ok. 50 l) niż te wolnostojące. Jednak jeśli priorytetem jest oszczędność miejsca, warto zdecydować się na mniejszą (ok. 25–30 l). Wybierając mikrofalówkę do zabudowy, warto zwrócić uwagę na: dostępne tryby pracy, sposób obsługi (mechaniczny lub elektroniczny), opcje w zakresie ustalenia parametrów czy automatyczny dobór czasu.
Na rynku dostępne są też urządzenia typu 2 w 1, łączące funkcje piekarnika i mikrofalówki.
Lodówki do zabudowy
Chłodziarka z zamrażarką ukryte za frontem meblowym wymagają odpowiedniej przestrzeni za i nad urządzeniem, co ma zapewnić właściwą wentylację. Lodówki nie powinny też stać blisko piekarnika ani na nasłonecznionym miejscu. Miejsce na lodówkę do zabudowy należy dobrze zaplanować na etapie projektowania kuchni. Zwróćmy uwagę, aby front lodówki był na równi z linią szafek. To ważne, bo zwykle determinuje głębokość całej zabudowy.
Wybór sprzętu kuchennego – na co zwrócić uwagę?
Na rynku znajdziemy szeroki wybór sprzętów do zabudowy. Pod kątem jakości wykonania i funkcjonalności nie odbiegają one od ich odpowiednikównieprzeznaczonych do zabudowy. Różnica tkwi w sposobie montażu. Oprócz wyboru odpowiedniego sprzętu trzeba jeszcze przygotować pasującą do niego zabudowę. Nie jest to jednak problem. W przypadku kuchni robionych za zamówienie wystarczy podać wykonawcy model zmywarki lub lodówki do zabudowy. Na rynku dostępny jest też szereg uniwersalnych mebli kuchennych, które pasują do różnych modeli urządzeń.
Podczas wybierania sprzętu do zabudowy warto przede wszystkim pamiętać, żeby inwestować w urządzenia wysokiej jakości, które bezawaryjnie posłużą przez lata. Zazwyczaj nie ma problemu z ich wymontowaniem z zabudowy w razie usterki, jednak przy wymianie należy szukać modelu o takich samych lub zbliżonych gabarytach, aby wpasował się w meble.
Kompletując sprzęty kuchenne do zabudowy, najlepiej wybierajmy modele od tego samego producenta z jednej kolekcji produktowej. To gwarantuje nie tylko podobną jakość i funkcjonalność kompletu AGD, ale przede wszystkim spójność stylistyczną i ułatwienie w przypadku naprawy lub serwisowania urządzeń. Co więcej, coraz częściej producenci oferują możliwość zdalnej obsługi sprzętu i monitoringu z wykorzystaniem aplikacji. Łatwiej kontrolować wszystkie urządzenia połączone w sieć, niż każde osobno.
Zobacz także: Modele sprzętów kuchennych idealnych do zabudowy