Sprawdzony przepis na sernik z bezą
Sprawdzony przepis na sernik z bezą – składniki:
CIASTO
- 250 g mąki
- 150 g masła25 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
MASA SEROWA:
- 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 350 ml mleka
BEZA
- 5 białek
- 250 g cukru
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180°C. piekarnika i piecz około 15 minut.
Masło roztop w rondelku. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180°C.
W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana beza musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz przy pomocy dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale.
W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150°C. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut- do momentu, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.
Szukasz zdrowszej alternatywy i równie pomysłowej, z tym, że na nieco inny sposób? Wypróbuj sernik z zieloną herbatą matcha.