Sprawdzony przepis na sernik z rosą

Sprawdzony przepis na sernik

Ten sprawdzony przepis na sernik poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Składniki na sprawdzony przepis na sernik z rosą 

Ciasto:

  • – mąka pszenna                               1,5 szklanki
  • – proszek do pieczenia                   1 łyżeczka
  • – cukier                                            ¼ szklanki
  • – jajko                                               1 sztuka
  • – żółtko                                            1 sztuka
  • – masło                                            80g

Masa serowa:

  • – Twaróg Sernikowy „Piątnica”                           1 kg
  • – cukier                                                                   ¾ szklanki
  • – Śmietanka 30% „Piątnica”                                  ½  szklanki
  • – Mleko Wiejskie „Piątnica”                                 1,5 szklanki
  • – budyń waniliowy bez cukru                              2 opakowania
  • – cukier waniliowy                                                1 opakowanie
  • – jajka                                                                     2 sztuki
  • – żółtka jaj                                                             4 sztuki
  • – wiórki kokosowe                                               ½ szklanki
  • – cukier                                                                  4 łyżki

Sposób wykonania

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Wykonanie masy serowej:

Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.

Jeśli posmakował ci ten przepis, bez wątpienia skusisz się na sernik z bezą

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Sprawdzony przepis na sernik z bezą

Sprawdzony przepis na sernik z bezą - składniki: CIASTO 250 g mąki 150 g masła25 g cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka   MASA SEROWA: 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  22 marca 2016 10:34

    Jadłam sernik z rosą, ale były tam jeszcze brzoskwinie.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  22 marca 2016 11:21

    Hmm…sernik z rosą – brzmi wspaniale 🙂 Uwielbiam serniki i szukam idealnego przepisu na święta , żeby zaskoczyć nim rodzinę i oczywiście swoje podniebienie 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  22 marca 2016 12:15

    Nigdy nie robiłam sernika z twarogu sernikowego. przepis wydaje się prosty, ale… nie znoszę, kiedy w przepisach są podane składniki konkretnej firmy, dla mnie to reklama i lokowanie produktu.

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  22 marca 2016 13:44

    mniam!

    Odpowiedz
  5. macierzanka  22 marca 2016 15:20

    Nie jadłam sernika z rosą,ale wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  6. bbo  22 marca 2016 15:49

    Zjadłabym od razu!

    Odpowiedz
  7. Aneta  22 marca 2016 15:54

    Ja mam swój sprawdzony przepis na sernik z rosą – swego czasu moja mama robiła to ciasto bardzo często 🙂 Bardzo smaczne, polecam :-))

    Odpowiedz
  8. luna341  22 marca 2016 16:13

    Taki serniczek często piekę

    Odpowiedz
  9. Wusia  22 marca 2016 16:27

    Robię od lat taki sernik choć bez wiórek za to z bakaliami.Zawsze wychodzi i nie opada.Jest przepyszny i na święta obowiązkowo musi znależć się na stole.

    Odpowiedz
  10. Melrose  23 marca 2016 11:41

    Aż zgłodniałam 😉

    Odpowiedz
  11. Agnieszka  23 marca 2016 14:56

    Wygląda bardzo apetycznie i przepis aż kusi aby go wypróbować. Lubię serniki więc każdy nowy pomysł na wagę złota. Muszę koniecznie wypróbować.

    Odpowiedz
  12. nuczka  23 marca 2016 20:17

    Och jak pięknie wgląda ten sernik aż chce się jeść, pięknie wygląda, tak pewnie też smakuje aby się przekonać trzeba po prostu upiec i … posmakować 😉

    Odpowiedz
  13. Patriszia  23 marca 2016 20:38

    Jakoś wybitnie nie przepadam za sernikami, ale ten wyjątkowo smacznie wygląda 🙂 Niestety nie jestem za dobra w pieczeniu i gotowaniu, ale pokażę ten przepis mamie 🙂

    Odpowiedz
  14. lilkawodna  27 marca 2016 18:10

    Wygląda smacznie.

    Odpowiedz
  15. Kasia  6 kwietnia 2016 09:05

    Cudownie wygląda, ale chyba nie jest puszysty tylko bardziej zbity

    Odpowiedz
  16. Agata  2 września 2016 01:40

    Chętnie spróbuję 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany