Sprawdzony przepis na sernik z rosą

Sprawdzony przepis na sernik

Ten sprawdzony przepis na sernik poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Składniki na sprawdzony przepis na sernik z rosą 

Ciasto:

  • – mąka pszenna                               1,5 szklanki
  • – proszek do pieczenia                   1 łyżeczka
  • – cukier                                            ¼ szklanki
  • – jajko                                               1 sztuka
  • – żółtko                                            1 sztuka
  • – masło                                            80g

Masa serowa:

  • – Twaróg Sernikowy „Piątnica”                           1 kg
  • – cukier                                                                   ¾ szklanki
  • – Śmietanka 30% „Piątnica”                                  ½  szklanki
  • – Mleko Wiejskie „Piątnica”                                 1,5 szklanki
  • – budyń waniliowy bez cukru                              2 opakowania
  • – cukier waniliowy                                                1 opakowanie
  • – jajka                                                                     2 sztuki
  • – żółtka jaj                                                             4 sztuki
  • – wiórki kokosowe                                               ½ szklanki
  • – cukier                                                                  4 łyżki

Sposób wykonania

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.

Wykonanie masy serowej:

Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.

Jeśli posmakował ci ten przepis, bez wątpienia skusisz się na sernik z bezą

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (309 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...