Sprawdzony przepis na sernik z rosą
Ten sprawdzony przepis na sernik poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Składniki na sprawdzony przepis na sernik z rosą
Ciasto:
- – mąka pszenna 1,5 szklanki
- – proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- – cukier ¼ szklanki
- – jajko 1 sztuka
- – żółtko 1 sztuka
- – masło 80g
Masa serowa:
- – Twaróg Sernikowy „Piątnica” 1 kg
- – cukier ¾ szklanki
- – Śmietanka 30% „Piątnica” ½ szklanki
- – Mleko Wiejskie „Piątnica” 1,5 szklanki
- – budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
- – cukier waniliowy 1 opakowanie
- – jajka 2 sztuki
- – żółtka jaj 4 sztuki
- – wiórki kokosowe ½ szklanki
- – cukier 4 łyżki
Sposób wykonania
Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną oraz wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie na dnie blaszki.
Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych, białka i 4 łyżek cukru dokładnie wymieszać mikserem i wlać do blaszki wyłożonej ciastem. Piec w nagrzanym do 180OC piekarniku przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia z białek i cukru ubić pianę. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i na gorące ciasto wyłożyć ubitą pianę. Posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i zapiekać ok. 10 minut w 180OC, nie dopuszczając do zrumienienia.
Jeśli posmakował ci ten przepis, bez wątpienia skusisz się na sernik z bezą