Sprawdzony przepis na pączki tradycyjne i pieczone

przepis-na-pączki

Przepisy są autorstwa Pawła Giersberga – szefa kuchni w Pruszynce:

Przepis na Pączki pieczone:

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250ml mleka

Dodatkowo:

1 jajko

dowolny dżem, powidła, krem orzechowo – czekoladowy

Sposób wykonania:

Ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 10 – 15 minut. Masło roztapiamy w rondelku. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski. Kolejno dodajemy rozczyn i maskę jajeczną. Całość wyrabiamy dodając stopniowo roztopione masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość (ok. 40 – 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany grubą warstwą mąki blat i rozwałkowujemy do uzyskania grubości ok 1 cm. Wykrawamy krążki, np. używając szklanki o średnicy 7 cm. Każdy krążek lekko spłaszczamy, nakładamy na środek ponad pół łyżeczki nadzienia, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Pączki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką – trwa to około 30 minut. Pączki powinny być lekkie i puszyste. Gotowe pączki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku ok kwadrans w temperaturze 180 st.C. używając funkcji grzania z góry i dołu, aż do lekkiego zarumienienia. Upieczone pączki odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i lukrujemy.

Przepis na Pączki tradycyjne

Składniki (dla ok. 20 pączków):

  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 50g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 litr oleju
  • marmolada wieloowocowa
  • 100 g cukru pudru lub lukier

 

Sposób wykonania:

Ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką mąki i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na kwadrans do czasu spienienia się drożdży. W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru do uzyskania białej, puszystej piany. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i wciąż mieszamy. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 15 – 20 minut (ręcznie lub specjalną końcówką miksera). Jeśli ciasto jest zbyt gęste i sprawia trudność w wyrobieniu można dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wyrobione ciasto powinno odstawać od ręki (nie może się przyklejać). Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus i zagniatamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy przez 2-3 minuty pozbywając się pęcherzyków powietrza. Następnie ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek – o wymiarach 25 cm x 30 cm i grubości ok 2 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i znów formujemy „placek” wycinając kolejne krążki. Powstałe krążki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni i na środku nakładamy łyżeczką powidła. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania ciasta rozgrzewamy olej. Najlepiej długo i powoli w dużym i szerokim garnku do temperatury 180 st.C. Przygotowujemy płaskie talerze wyłożone ręcznikiem papierowym i łyżkę cedzakową.  Wyrośnięte pączki wykładamy na rozgrzany olej smażąc partiami po ok 5 pączków jednocześnie. Smażymy około 2 minuty z każdej strony pilnując jednocześnie, aby pączki zbyt szybko się nie zarumieniały, bo w środku mogą być wciąż surowe. Pączki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerzach przykrytych ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. malinowaja  2 lutego 2016 13:18

    Mniam, pyszności 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  2 lutego 2016 13:21

    Tradycyjne zawsze robi moja mama. Ale ponadto warto spróbować czegoś innego 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  2 lutego 2016 13:23

    U nas w domu rodzinnym zawsze tata robił pączki. Mimo, iż mama piecze wyjątkowe ciasta.

    Odpowiedz
  4. Wusia  2 lutego 2016 13:45

    Tak robiła moja mama, ale dla mnie są za bardzo pracochłonne.

    Odpowiedz
  5. Margaretkaw  2 lutego 2016 14:29

    Mam ochotę wypróbować przepis na pączki pieczone 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  2 lutego 2016 14:40

    Moja babcia robi najlepsze pączki 🙂

    Odpowiedz
  7. Uśmiechnij się :)  2 lutego 2016 14:45

    Nigdy nie robiliśmy pączków w domu. Idziemy na łatwiznę i kupujemy w cukierniach 😉

    Odpowiedz
    • bbo  2 lutego 2016 20:03

      Po to są właśnie cukiernie! Ja też idę na łatwiznę 😉

      Odpowiedz
  8. macierzanka  2 lutego 2016 16:53

    Piekę pączki kilka razy w roku ,obowiązkowo na tłusty czwartek.

    Odpowiedz
  9. Marta Anna Joanna  2 lutego 2016 17:33

    Przepis fajne, ja bym zamieniła mleko zwykłe na sojowe lub kosowe

    Odpowiedz
  10. martucha180  2 lutego 2016 17:56

    Pychota! Choć trochę roboty jest

    Odpowiedz
  11. Emotikonka  2 lutego 2016 20:49

    Ja osobiście wolę te ze sklepu 🙂

    Odpowiedz
  12. Jaworka  2 lutego 2016 21:05

    Pychotka czasami robię sama a jak brak czasu albo niechciej to kupuję

    Odpowiedz
  13. BlackMary  2 lutego 2016 21:07

    Pychaaaaaa

    Odpowiedz
  14. magda6915  2 lutego 2016 22:03

    Pycha:) a najbardziej lubię te z wiórkami kokosowymi 🙂

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  3 lutego 2016 10:55

    Mniam. Przyznam, że pieczonych jeszcze nie robiłam. Wydają się być prostsze w wykonaniu, a równie smakowite. Tak przynajmniej się mi wydaje.

    Odpowiedz
  16. Wiola1992  3 lutego 2016 12:10

    Już jutro tłusty czwartek, mniam 🙂

    Odpowiedz
  17. Ewelina  3 lutego 2016 14:09

    O nie, za pączki to ja podziękuję 😛

    Odpowiedz
  18. iwona  3 lutego 2016 19:14

    pychotka 🙂

    Odpowiedz
  19. Anita  15 lutego 2016 19:55

    u mnie w domu kiedyś robiło się własne pączki, pyszne były!

    Odpowiedz
  20. Patriszia  21 lutego 2016 22:58

    Uwielbiam domowe pączki. Moja mam robi najlepsze na świecie 🙂

    Odpowiedz
  21. Margaretkaw  24 stycznia 2017 19:51

    Przepis od razu zapisuję. W tym roku na pewno zrobię pączki pieczone. Mniej zachodu i oczywiście kalorii, bo nie będą miały okazji wchłonąć tłuszczu ze smażenia.

    Odpowiedz
  22. blogujemytestujemy  22 lutego 2017 15:15

    pączki pieczone muszę spróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany