Sposób na wzmocnienie odporności na jesień: sięgnij po dania z makrelą!
Jesień to ma dwie strony. Jedna to te piękne kolorowe drzewa mieniące się w jesiennych promieniach słońca, a druga to szara rzeczywistość pukająca rano w okno. Plucha, zimno, deszcze – idealne warunki na szczyt sezonu infekcyjnego. Warto w tym czasie jeszcze bardziej zadbać o siebie i swoją odporność. Zamiast sięgać po kolejne suplementy, przyjrzyj się swojej diecie. Postaw na racjonalne, zdrowe odżywianie i superfoods. Znakomicie sprawdza się tu makrela – gatunek ryby, której ambasadorem jest kucharz i popularyzator zdrowego żywienia Jakub Kuroń.
Makrela w Polsce spożywana jest głównie jako dodatek do pieczywa lub w formie pasty. Nie każdy zdaje sobie sprawie, jak wiele innych ma zastosowań w kuchni. Idealnie pasuje do sałatek, znakomicie smakuje w wersji pieczonej oraz grillowanej. Warto zwrócić na nią uwagę, bo w porównaniu do innych ryb, ta oprócz tego, że jest „superfoods”, to przy okazji jest dostępna w bardzo korzystnych cenach.
Makrela na jesień
Makrela świetnie sprawdzi się jako element typowo jesiennych dań, czyli w połączeniu m.in. z dynią, papryką, czy bakłażanem. Dostarcza przy tym organizmowi całe morze kwasów tłuszczowych omega-3, jak również m.in. żelazo oraz witaminy D i E. To niestety jedna z tych zapominanych ryb, dlatego Holenderska Agencja Rybna Nederlands Visbureau stworzyła kampanię „Makrela superdobra” mającą na celu promowanie tego gatunku ryby. Ambasadorem akcji w Polsce został znany kucharz i popularyzator zdrowego żywienia Jakub Kuroń.
Makrela od lat pozostaje w polskiej kuchni rybą niedocenianą. Tymczasem jej smak cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Makrela to jeden z tzw. superfoods, obfitujących w wiele fantastycznych wartości odżywczych, a przy tym produkt relatywnie niedrogi. Mam więc nadzieję, że kampania promująca makrelę przyczyni się do wzrostu jej popularności, a sama ryba na stałe, w wielu urozmaiconych odsłonach, trafi na polskie talerze, wzbogacając w ten sposób repertuar gatunków rybnych, po które sięgamy
Jakub Kuroń, ambasador akcji „Makrela superdobra”
A oto tabela wartości odżywczych makreli, która może przekona Cię, by sięgnąć po tę rybę.
Dania z makrelą – propozycje
Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na jesienne dania z makrelą. Więcej można znaleźć na stronie www.makrela.eu/przepisy.
Papryki faszerowane z makrelą
Papryki faszerowane to danie, które jest idealne na jesień. Jest rozgrzewające, pożywne i odżywcze. Zazwyczaj podajemy je z kaszą lub ryżem. Jeśli chcemy poznać zupełnie nową odsłonę papryki, sięgnijmy właście po makrelę. Dodatkową zaletą dania jest to, że przygotowanie papryk gotowych do upieczenia zajmuje zaledwie 10 minut.
Składniki:
- 200 g świeżej makreli,
- 4 czerwone papryki,
- 200 g ugotowanego brązowego ryżu,
- 150 g liści szpinaku,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 1,5 łyżki przyprawy ras el hanout,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 50 ml wody,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Odetnij wierzchołki papryk i odłóż je na bok. Następnie wydrąż papryki.
- Na patelni podsmaż czosnek na oliwie i dodaj przecier pomidorowy.
- Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż straci objętość. Następnie dodaj ugotowany ryż, ras el hanout i wodę.
- Dołóż surową makrelę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Rozdziel całość na 4 papryki, przykryj odkrojonymi wierzchołkami i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Pomysł na… makrelę z dynią!
Makrela świetnie komponuje się również z dynią. Polecamy Wam to połączenie smakowe w odsłonie mafé. Jest to rodzaj gulaszu popularnego w Senegalu, w którego składzie znajduje się również m.in. masło orzechowe.
Składniki:
- 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku),
- 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka),
- 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm,
- 500 g pokrojonej kapusty pekińskiej,
- 200 g masła orzechowego,
- pieprz i sól do smaku,
- 750 ml wody,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- do podania: natka pietruszki i ryż.
Przygotowanie:
- Podsmaż czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut.
- Dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. Następnie dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Po 20 minutach dodaj kawałki makreli.
I to już wszystko – danie można podać z natką pietruszki i ryżem.
Makrela z bakłażanem – samo zdrowie!
Makrelę z bakłażanem można łączyć w wyśmienitej zapiekance.
Składniki:
- 3 świeże makrele, oczyszczone i pokrojone w filety,
- 2 bakłażany,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 duża cebula, grubo posiekana,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 3 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- czarny pieprz, świeżo zmielony,
- sok z 1 cytryny,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Pokrój bakłażany w kostkę i posyp solą, zostaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i delikatnie zeszklij cebulę i czosnek. Osusz bakłażana ręcznikiem kuchennym i dodaj do cebuli. Smaż bakłażana na dużym ogniu przez 2-4 minuty, aż zmięknie i zbrązowieje. Dodaj rodzynki i oregano, dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj filety z makreli solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Rozłóż bakłażany na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i ułóż na nich filety z makreli. Wymieszaj jogurt grecki z jajkiem, resztą soku z cytryny i ostatnią łyżką oliwy, a następnie polej tą mieszanką rybę.
- Umieść naczynie na środkowym poziomie piekarnika i piecz makrelę przez 20-25 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i będzie gotowa. Potrawa będzie smakować znakomicie z kaszą bulgur i sałatką z pomidorów.
- Kaszę warto odpowiednio przygotować, by była jeszcze smaczniejsza. Najpierw delikatnie podsmaż ją na oliwie z oliwek. Jeśli chcesz, podsmaż z bulgurem posiekaną cebulę i trochę czosnku, a następnie dodaj bulion, w proporcji 1,5 części bulionu na 1 część bulguru. Dopraw solą do smaku i gotuj bulgur przez 15 minut, aż zmięknie. Tuż przed podaniem wmieszaj drobno posiekaną miętę i koperek.
Zdrowo i pysznie!