Sposób na pełnowartościowe słodkości – wegański deser a’la snickers!

Jesień i zima to czas, który sprzyja kulinarnej rozpuście. Długie wieczory, nierzadko spędzane przy seansie filmowym do tego talerz pysznych przekąsek i słodkości. Brzmi znajomo? Zanim rozpoczniemy na dobre ten sezon warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów, które będą nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe, a przy okazji także mniej kaloryczne. Proponujemy Wam wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. 

Baton Snickers to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie. Niestety, ma on dużo cukru, tłuszczu i kalorii. Wegański deser a’la snickers to idealna alternatywa. To sycące i pełne składników odżywczych danie. Posmakuje starszym, młodszych i wszystkim łasuchom! 

Fot. mat. nadesłane

Wegański deser a’la snickers – przepis

Wegański deser a’la snickers wykonujemy na bazie kaszy jaglanej i chrupiących orzechów. To dość nieoczywiste rozwiązanie, które musicie wypróbować. Tylko tak przekonacie się, jakie jest pyszne!

 Składniki (4 porcje):

  • 100 g surowej kaszy jaglanej 
  • 0,7 litra wody Mama i ja
  • 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
  • 10 dużych daktyli bez pestek
  • około 1 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
  • 2-3 łyżki kakao lub karobu

weganski_deser_ala_snickers_3

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
  2. Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
  3. Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (57 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...