Sposób na pełnowartościowe słodkości – wegański deser a’la snickers!

Jesień i zima to czas, który sprzyja kulinarnej rozpuście. Długie wieczory, nierzadko spędzane przy seansie filmowym do tego talerz pysznych przekąsek i słodkości. Brzmi znajomo? Zanim rozpoczniemy na dobre ten sezon warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów, które będą nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe, a przy okazji także mniej kaloryczne. Proponujemy Wam wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. 

Baton Snickers to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie. Niestety, ma on dużo cukru, tłuszczu i kalorii. Wegański deser a’la snickers to idealna alternatywa. To sycące i pełne składników odżywczych danie. Posmakuje starszym, młodszych i wszystkim łasuchom! 

Fot. mat. nadesłane

Bita lemoniada –  absolutny hit TikToka. Znamy przepis!

Bita lemoniada –  absolutny hit TikToka. Znamy przepis!

Latem szukamy ochłodzenia na każdym kroku. Zwykła woda to czasami za mało, żeby przynieść nam tak bardzo oczekiwane orzeźwienie! Tym bardziej, że nie każdy lubi jej smak. Tradycyjne cytrusowe lemoniady wciąż są na topie napojów na lato, ale co powiecie na coś zupełnie nowego? Oto bita lemoniada, która podbija TikToka! Przepyszne połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, do tego aksamitna konsystencja - znamy przepis na najprostszą i najlepszą bitą lemoniadę, która podbija serca milionów!

Wegański deser a’la snickers – przepis

Wegański deser a’la snickers wykonujemy na bazie kaszy jaglanej i chrupiących orzechów. To dość nieoczywiste rozwiązanie, które musicie wypróbować. Tylko tak przekonacie się, jakie jest pyszne!

 Składniki (4 porcje):

  • 100 g surowej kaszy jaglanej 
  • 0,7 litra wody Mama i ja
  • 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
  • 10 dużych daktyli bez pestek
  • około 1 szklanki mleka roślinnego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
  • 2-3 łyżki kakao lub karobu

weganski_deser_ala_snickers_3

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
  2. Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
  3. Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  26 września 2021 13:09

    jakoś do mnie to nie przemawia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany