Sposób na pełnowartościowe słodkości – wegański deser a’la snickers!
Jesień i zima to czas, który sprzyja kulinarnej rozpuście. Długie wieczory, nierzadko spędzane przy seansie filmowym do tego talerz pysznych przekąsek i słodkości. Brzmi znajomo? Zanim rozpoczniemy na dobre ten sezon warto z wyprzedzeniem poszukać przepisów, które będą nie tylko pyszne, ale i pełnowartościowe, a przy okazji także mniej kaloryczne. Proponujemy Wam wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów.
Baton Snickers to jeden z najpopularniejszych słodyczy na świecie. Niestety, ma on dużo cukru, tłuszczu i kalorii. Wegański deser a’la snickers to idealna alternatywa. To sycące i pełne składników odżywczych danie. Posmakuje starszym, młodszych i wszystkim łasuchom!
Wegański deser a’la snickers – przepis
Wegański deser a’la snickers wykonujemy na bazie kaszy jaglanej i chrupiących orzechów. To dość nieoczywiste rozwiązanie, które musicie wypróbować. Tylko tak przekonacie się, jakie jest pyszne!
Składniki (4 porcje):
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 0,7 litra wody Mama i ja
- 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
- 10 dużych daktyli bez pestek
- około 1 szklanki mleka roślinnego
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
- 2-3 łyżki kakao lub karobu
Wykonanie:
- Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
- Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
- Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami
Smacznego!