Sposób na odporność? Jedna łyżeczka miodu dziennie
Niedługo czeka nas wzmożona fala zachorowań. Warto już dzisiaj o tym pomyśleć i prewencyjnie sięgnąć po naturalne sposoby. W przepisach babcinych obok specjalnego syropu z malin, czosnku pod rożnymi postaciami króluje także miód. Dawno było wiadomo, że miód miodowi nierówny. W zależności od pyłków kwiatów z których powstał, ma różne właściwości. Warto o tym wiedzieć wybierając słoiczek miodu w sklepie.
Łyżeczka miodu nie sprawi nagle, że jutro wyzdrowiejesz, że przeziębienie czy grypa miną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, a Ty już nigdy więcej nie będziesz chorować. Aby miód, mógł wpływać na poprawę zdrowia i wzmacniać odporność, należy spożywać go przez cały rok. I to – uwaga – spożywać właściwie. Inaczej straci swoje cenne właściwości.
Jak prawidłowo spożywać miód?
Większość ludzi wie, że miód sprzyja zdrowiu. Dlatego chętnie sięga po niego w czasie przeziębienia lub innych chorób. Ale jedna łyżeczka miodu od czasu do czasu nie sprawi, że człowiek nagle wyzdrowieje. Miód dla zdrowotności należy spożywać według ściśle określonych receptur. I to spożywać regularnie.
– Jedna łyżeczka miodu zjadanego codziennie, przez 360 dni w roku, zadziała jak szczepionka i podkręci układ immunologiczny uodparniając organizm na wiele chorób. Jeśli chcemy, by miód działał na nas jak lekarstwo, należy koniecznie spożywać go prawidłowo – radzi Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, który ze swoimi pszczołami wędruje po ekologicznych terenach Polski Wschodniej, dbając o to by produkowany przez nie miód był naprawdę wyjątkowy i najwyższej jakości. Pszczoły pana Piotra w zależności od pory kwitnienia roślinności zbierają nektar z rozmaitych rodzajów kwiatów znajdujących się w pobliżu „wędrującej” pasieki: rzepaku, gryki, lipy, wrzosów itd. I produkują miód odpowiedni dla danych zbiorów. Każdy z rodzaju powstałego w ten sposób miodu pomocny jest w leczeniu różnych przypadłości.
– Miód akacjowy poprawia odporność, pomaga w przeziębieniach oraz problemach z układem pokarmowym. Wrzosowy działa na nerki i układ moczowy, leczy również prostatę. Gryczany doskonale wpływa na układ krążenia, zwłaszcza w przemianach miażdżycowych, leczy niedokrwistość powstałą z niedoborów żelaza, ma także właściwości odtruwające – poprawia wydolność wątroby. Miód lipowy, podobnie jak akacjowy, ma wpływ na pracę układu oddechowego – leczy jego stany zapalne, jest także pomocny w łagodzeniu objawów stresu i wyczerpania nerwowego – wylicza Piotr Blajer, podkreślając że warto mieć to na uwadze, jeśli sięga się po miód nie tylko ze względu na jego walory smakowe.
Które miody na odporność?
– Zawsze doradzam klientom odwiedzającym naszą pasiekę lub sklep internetowy z miodem i innymi artykułami pszczelarskimi, który rodzaj Królewskiego Miodu będzie pomocny w leczeniu określonych przypadłości zdrowotnych. Ta wiedza pozwala im spożywać miód prawidłowo – dodaje Piotr Blajer. A które rodzaj miodu polecany jest na odporność? Każdy – ale trzeba wiedzieć, że poszczególne gatunki miodu pomagają w leczeniu różnych dolegliwości.
Miód Lipowy – ma wysoką aktywność bakteriobójczą i antyseptyczną, dlatego uważany jest za najlepszy naturalny środek na przeziębienie, grypę oraz choroby układu oddechowego – np. zapalenie oskrzeli. Działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Warto go mieć pod ręką w okresie jesienno-zimowym, gdy szaleje grypa, wówczas warto podawać go choremu z herbatką lipową. Ale chcąc zadbać o układ immunologiczny, a więc zapobiegać chorobom, należy regularnie spożywać go przez cały rok.
Miód wrzosowy – doskonały dla osób, które chorują na nerki i zapalenie układu moczowego. Regularne stosowanie tego miodu wzmaga odporność organizmu i zapobiega nawrotom zapalenia pęcherza u kobiet spowodowanych wtórnym zakażeniem bakteriologicznym. Miód ten pomocny jest także w kamicy nerkowej i leczeniu prostaty. Ponadto nadaje się jako skuteczny środek lecznicy na zapalenie gardła.
Miód akacjowy – jest to miód najbardziej lubiany przez dzieci. Najsłodszy z wszystkich rodzajów miodów. Doskonale nadaje się na kanapkę czy do posłodzenia herbatki. Jego regularne spożywanie zapewnia odporność, zapobiegając przeziębieniom, stanom zapalnym układu krążenia oraz chorobom przewodu pokarmowego. Cenne właściwości pozwalają przeciwdziałać m.in. nieprzyjemnej grypie jelitowej.
Miód spadziowy – miód spadziowy z drzew iglastych doskonale wpływa na układ oddechowy zapobiegając i lecząc górne nieżyty dróg oddechowych, m.in. astmę. Miód ten regularnie spożywany jest też cenną szczepionką przeciwnowotworową, jego właściwości mogą zapobiegać powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Ponadto miód spadziowy z drzew iglastych cenny jest w uodparnianiu układu moczowego na dokuczające mu zakażenia.
Informacji udzielił Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody, które zajmujące się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą miodu i produktów pszczelich.
Przeczytaj także: Miód i kosmetyki?
Nie ma ani słowa w tym artykule o miodzie wielokwiatowym. W północno-wschodniej Polsce jest dużo pasiek, niektóre są znane w Polsce i świecie i nagradzane za swe miody. W końcu to czyste Mazury.
ja lubię miód do herbaty z cytryną
Tylko ten miód najlepiej, jakby był naturalnie wyrabiany gdzieś na wsi, a nie taki sztuczny ze sklepu.
Miód mi smakuje z jogurtem naturalnym i płatkami, z kakao, z herbatą, z lodami, itp.
Samo zdrowie 🙂
Ja używam miodu zamiast cukru do herbaty.
Kiedy nasza odporność jest osłabiona, nawet banalne przeziębienie potrafi na kilka dni wytrącić z życia, nie mówiąc już o zapaleniu gardła, oskrzeli, anginie czy grypie. Ale są sposoby, które uchronią cię przed infekcją, mimo że wszyscy dookoła kichają.
Nie musisz robić rewolucji w swoim życiu, żeby wzmocnić odporność organizmu na wirusy i bakterie. Po prostu prowadź zdrowy tryb życia, a organizm nie da się infekcjom. Pamiętaj o śniadaniu. Komórki odpornościowe podejmują walkę z zarazkami tylko wtedy, gdy są regularnie odżywiane.
Gdy śpimy, organizm czerpie z zapasów. Dlatego rano trzeba uzupełnić braki. Pierwszy posiłek najlepiej zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadanie powinno być rozgrzewające i sycące, ale nie powinno obciążać przewodu pokarmowego.
Ulubione płatki z mlekiem lub jogurtem albo pieczywo gruboziarniste, chudy twaróg albo jajko i do tego szklanka soku z owoców dostarczy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje na dzień dobry.
go szklanka soku z owoców dostarczy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje na dzień dobry. Owoce cytrusowe mają właściwości oziębiające. Dlatego po zjedzeniu grejpfruta lub pomarańczy (wypiciu soku) warto rozgrzać się herbatą.
Dieta na wzmocnienie odporności
W ciągu dnia trzeba zjeść coś ciepłego. Świetnie rozgrzeje talerz gorącej zupy. Zamiast zawiesistego krupniku lepiej wybrać zupę warzywną – nie tuczy, a dostarcza wielu składników mineralnych. Na drugie – chude mięso lub ryba, do tego gruba kasza albo brązowy ryż i koniecznie porcja warzyw.
Unikaj potraw kalorycznych, gdyż nadwaga osłabia odporność i łatwiej wtedy złapać infekcję. Hoduj kiełki i natkę. Dostarczają bardzo wielu witamin i minerałów, a także białko i kwasy omega-3.
Kiełkujące rośliny wytwarzają też chlorofil oraz enzymy wzmacniające organizm. Chronią przed działaniem wolnych rodników, poprawiają odporność i trawienie. Kiełki i natkę trzeba jeść surowe, bo wysoka temperatura niszczy ich cenne składniki. Jedz mrożonki i kiszonki.
Do każdego posiłku jedz warzywa, najlepiej surowe lub gotowane na parze. Korzystaj z mrożonek – dostarczają prawie tyle samo witamin i minerałów co świeże warzywa. Dużo w nich antyoksydantów – witaminy C, E, beta-karotenu, a także selenu i cynku.
Hartowanie organizmu
Weź codziennie naprzemienny, ciepło–zimny prysznic. Organizm przyzwyczaja się do zmian temperatury i naczynia krwionośne stają się mniej wrażliwe na chłód, nie kurczą się i nie hamują reakcji odpornościowej. Łatwiej wtedy obronić się przed zarazkami. Zabieg pobudza transport komórek odpornościowych do tkanek, poprawiając odporność, i dodaje energii.
Odpowiednie ubranie to podstawa
Ubieraj się odpowiednio do pogody. Gwałtowne wychłodzenie organizmu prowadzi do osłabienia odporności. Zamiast jednego grubego swetra lepiej założyć dwa cienkie. Ubranie na cebulkę lepiej trzyma ciepło i zawsze można coś zdjąć, gdy zrobi się za gorąco. Pamiętaj o czapce, szaliku, rękawiczkach i butach, które nie przemakają.
Wywietrz zarazki z mieszkania
Temperatura w mieszkaniu nie powinna przekraczać 18–20°C. Lepiej, gdy jest chłodniej niż za gorąco, bo wirusy i bakterie lubią ciepło. Poza tym w przegrzanym powietrzu jest mniej wilgoci, przez co śluzówki w nosie i ustach wysychają i nie stanowią skutecznej ochrony przed zarazkami. Żeby nawilżyć powietrze i pozbyć się zarazków, trzeba kilka razy dziennie otwierać okna, koniecznie przed snem. Na noc najlepiej przykręć grzejniki i śpij przy otwartym oknie.
Jak samodzielnie wyhodować kiełki w domu?
Wyłóż talerz wilgotną gazą, połóż na niej namoczone i wypłukane nasiona, dopilnuj, żeby cały czas była wilgotna. Natkę wyhodujesz, wsadzając korzeń pietruszki do doniczki z ziemią. Uwaga! Wzmacniające właściwości kiełków odczujemy tylko wtedy, gdy będziemy je jedli możliwie często. Najlepiej dodawać je na surowo do każdego posiłku.
Unikaj kontaktów z osobami chorymi
Najszybciej zarazisz się od przypadkowo spotkanej osoby. Nie wiesz przecież, czy ktoś, kto stoi w tłumie obok ciebie, nie jest zakażony grypą. Dlatego lepiej np. zrezygnować z zakupów w centrach handlowych. W autobusie czy tramwaju nie stawaj obok pasażera, który kicha czy kaszle.
Najwięcej zarazków pozostaje na poręczach, klamkach, klawiaturze komputera, skąd są przenoszone do ust i nosa. Aby się chronić, często i dokładnie myj ręce, zawsze po przyjściu do domu i przed jedzeniem, w publicznych toaletach wycieraj ręce w papierowe ręczniki.
Miód na wzmocnienie odporności
Każdy z nas powinien profilaktycznie jeść 1–2 łyżeczki miodu dziennie. Jest skarbnicą witamin, mikroelementów oraz cennych enzymów, które mobilizują układ odpornościowy. Działanie miodu wzmocnisz, dodając do niego sok z owoców albo np. aloesu. Warto wypić rano szklankę wody z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny.
Przepis na miodowy napój wzmacniający odporność
Rozpuść miód wieczorem w letniej wodzie (gorąca pozbawiłaby go cennych składników). W moździerzu utrzyj 30 obranych ząbków czosnku, zalej sokiem wyciśniętym z 3 cytryn i litrem przegotowanej schłodzonej wody. Przelej do słoików, zamknij i odstaw na 4 dni w chłodne miejsce. Pij profilaktycznie wieczorem po łyżce.
Przepis na domowy sok z aloesu
Z liści aloesu można zrobić sok. Najpierw trzeba je przemrozić, żeby zwiększyć działanie pobudzające odporność, a następnie zmiksować. Sok pij 3 razy dziennie po łyżce (trzymaj w zakręconej butelce w lodówce). Gotowy kupisz w aptece albo w sklepie zielarskim.
Spacery zwiekszają liczbę przeciwciał
Podczas wysiłku fizycznego rośnie ilość i aktywność leukocytów oraz substancji niszczących wirusy i oczyszczających organizm z toksyn. Ruch na świeżym powietrzu dodatkowo dotlenia organizm i wspomaga hartowanie. Dlatego korzystaj z każdej okazji, żeby wyjść na dwór. Aby czerpać korzyści z ruchu, nie potrzeba morderczych treningów.
Wystarczy wybrać taki rodzaj aktywności, która będzie sprawiała przyjemność, i ćwiczyć przynajmniej 3 razy w tygodniu. Każdy ruch jest lepszy niż żaden. Możesz chodzić na basen, na siatkówkę, grać w kręgle, tańczyć, ale rób to systematycznie.
Miód jest zdrowy. Ciekawy artykuł. Można sie dużo dowiedzieć, a wiedzy nigdy nie mamy dość .Warto czytać i się edukować. Zwłaszcza jak coś nas interesuje.