Sposób na latte – jak je zaparzyć, by było pełne pysznej pianki
Latte w języku włoskim oznacza po prostu mleko, ale w Polsce zdążyliśmy się przyzwyczaić do tego, że określa się w ten sposób przepyszną mleczną kawę. Jak w domu przygotować latte, które będzie tak samo dobre jak to serwowane przez baristę w kawiarni?
Czym jest kawa latte?
Nazwy „latte”, „kawa latte”, „caffè latte” i „latte macchiato” dotyczą właściwie tylko dwóch rodzajów kaw mlecznych. Słowo „latte”, jak już zostało powiedziane, oznacza po prostu mleko, dlatego w typowej włoskiej kawiarni lepiej zamówić „caffè latte”, niż prosić kelnera o podanie „latte”. Jeśli powiemy to drugie, możemy się zdziwić, gdy kelner z uśmiechem na ustach poda nam zamiast kawy z mleczną pianką szklankę ciepłego mleka.
Różnice pomiędzy caffè latte i latte macchiato
Caffè latte jest kawą ze spienionym mlekiem, z kolei latte macchiato dosłownie oznacza „splamione mleko”, ponieważ napój kawowy przygotowuje się w ten sposób, że espresso wlewane jest do szklanki, w której już zostało umieszczone spienione mleko. W tym przypadku ważna jest „macchia”, czyli plamka, która powstaje na powierzchni mlecznej pianki w miejscu, w którym wcześniej wlewane było espresso.
Jak zrobić kawę latte i latte macchiato?
Bazą dla wielu kaw mlecznych, w tym kawy latte i latte macchiato, jest espresso. Do przygotowania latte macchiato barista potrzebuje 125 ml mleka oraz porcji espresso. Mleko należy delikatnie podgrzać i spienić przy użyciu spieniacza. Następnie przygotowuje się espresso. Do wysokiej szklanki trzeba wlać spienione mleko, po czym powoli dodawać do niego espresso, wlewając je w środek mlecznej pianki. Kawa powinna być cieplejsza od mleka, aby powstały wyraźnie odcinające się trzy warstwy: mlecznej pianki u góry, delikatnej kawy w środku i ciepłego mleka na dole.
Wiemy już, jak powstaje latte macchiato. Zatem jak zrobić latte? Kawa latte powstaje w podobny sposób jak latte macchiato, ale zamiast wlewać do mleka kawę, najpierw w szklance umieszcza się porcję espresso i do niego dolewa spienione mleko. Łącznie taka kawa ma około 200 ml objętości. Zasadniczo we Włoszech kawę latte pija się tylko o poranku, najczęściej do śniadania na słodko.
Nie trzeba jednak być baristą, aby zaparzyć idealną kawę espresso, zrobić ulubione latte czy latte macchiato.