Sposób na dynię – smakowita zapiekanka z dynią i żółtym serem

Zapiekanka z dynia i seremZ pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę. z dodatkiem dyni i żółtym serem.

Zapiekanka z dynią i serem żółtym

Składniki:

  • brokuł
  • bakłażan
  • 30-40 g miąższu dyni
  • 3-4 pomidory
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.

Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  6 listopada 2013 20:19

    Wygląda pięknie i tak z pewnością smakuje.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  21 kwietnia 2015 14:07

    Prosty i efektowny przepis. Wypróbuje.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  23 lutego 2016 21:36

    Chociaż nie lubię bakłażanów wygląda bardzo smakowicie . Ciekawy przepis . Z całą pewnością wykorzystam go w swojej kuchni , no może z małymi modyfikacjami 🙂

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  3 marca 2016 15:29

    pycha, szkoda, że to nie sezon na dynie 🙁

    Odpowiedz
  5. raczek  11 marca 2016 20:45

    smakowita zapiekanka z dynią i żółtym serem, wygląda pysznie i smakowicie, warto wypróbować, i zrobić przyjemność nie tylko sobie ale i rodzinie 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  28 września 2016 14:19

    Przepis ciekawy, choć ja osobiście średnio przepadam za dynią 🙂

    Odpowiedz
  7. mama_kazala  28 września 2016 15:41

    no i sezon wrócił!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (szybciej niż myślalam! 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  28 września 2016 20:06

    Jak pięknie i apetycznie wygląda ta zapiekanka.

    Odpowiedz
  9. A. czy  28 września 2016 20:21

    Uwielbiam dynię <3

    Odpowiedz
  10. gusia.  29 września 2016 06:58

    Ładnie wykonane zdjęcie sprawia, że wygląda smacznie, choć nie ma w niej mięsa..

    Odpowiedz
  11. martucha180  29 września 2016 09:13

    Wygląda smakowicie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany