Spirulina – znana w starożytności, dzisiaj przeżywa prawdziwy renesans! Poznaj moc właściwości zielonego proszku

Superfoods, czyli super żywność to lista produktów, które w swoim składzie zawierają cenne dla naszego zdrowia składniki. Oczywiście produkty takie muszą być w pełni naturalne i nieprzetworzone. Dieta wzbogacona o super żywność uchronić nas może od cukrzycy, chorób serca, a nawet nowotworu. Cena za włączenie tych produktów do naszego codziennego menu jest niewielka, za to profity – bezcenne!

Oferta na rynku ze zdrową żywnością stale się poszerza wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów. Na fali żywego zainteresowania algami morskimi na półkach sklepów czy aptek coraz częściej można zauważyć tajemniczy, zielony proszek. To spirulina – glon o licznych właściwościach prozdrowotnych, znajdujący się na liście super żywności.

spirulina

Źródło: www.pixabay.com

Spirulina – znana w starożytności, dzisiaj przeżywa prawdziwy renesans! Poznaj moc właściwości zielonego proszku

Spirulina była znana od dawien dawna – dzięki swoim właściwościom stosowana była w medycynie ludowej już w starożytności. Obecnie przeżywa ponowny wzrost popularności, a jej leczniczy wpływ potwierdzono naukowo. Pozyskuje się ją z mikroalg, występujących najczęściej w słodkowodnych zbiornikach, między innymi w piasku, glebie, jeziorach czy bagnach. Dostępna w postaci proszku oraz w formie tabletek.

Właściwości prozdrowotne spiruliny

 

Niepodważalną zaletą spiruliny jest wysoka zawartość białka, które stanowi od 50% do nawet 70% jej masy. Ponadto jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, dzięki czemu polecana jest przez dietetyków osobom, które ograniczają lub całkowicie wykluczyły spożycie mięsa. W zielonym proszku obecne są też tłuszcze i węglowodany. Ta niepozorna alga to także bogactwo witamin: C, E, z grupy B, K i PP oraz minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, potasu, sodu i fosforu. Zawiera również takie związki, jak: kwas foliowy, flawonoidy, beta-karoten, zeaksantyna, czy glukozamina.

 

Obecność przeciwutleniaczy (witaminy C oraz E, chlorofil, beta-karotenu i fikocyjaniny) korzystnie oddziałuje na układ krążenia. Co ważne, spirulina zawiera też żelazo, a to z kolei jest istotna informacja dla osób na diecie bezmięsnej czy borykających się z anemią. Według przeprowadzonych badań dowiedziono, że alga ta może być pomocna w kontrolowaniu poziomy cholesterolu oraz trójglicerydów. Spirulina pomaga też obniżyć podwyższone stężenie glukozy po posiłku. Działa przeciwwirusowo w stosunku do wirusów, takich jak: wirus cytomegalii, HIV-1 i HSV-2. Wspiera zarówno kondycję naszego wzroku, jak i pracę układu immunologicznego. Dieta wzbogacona o spirulinę zniesie stany zapalne, pobudzi perystaltykę jelit, zahamuję osteoporozę.

 

Spirulina – jak ją stosować?

 

Spirulinę można dodać do różnego rodzaju napoi: koktajli, jogurtów, soków, wody czy kawy. Można też wykorzystać ją jako składnik posiłku lub odżywczej maseczki.

 

„Przepis” na maseczkę ze spiruliny:

 

Dwie łyżeczki spiruliny rozrobić w wodzie mineralnej niegazowane tak, aby powstała konsystencja gęstej papki. Nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą po około 20 minutach.

Przepis na zielony koktajl

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duże jabłko
  • kawałek imbiru
  • szklanka zielonej herbaty
  • miód do smaku (opcjonalnie)

Sposób wykonania: Wszystkie składniki zblenduj ze sobą. Koktajl wypij natychmiast po zblendowaniu.

 

Przepis na naleśniki ze spiruliną

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki masła migdałowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka proszku spiruliny
  • olej kokosowy z pierwszego tłoczenia do smarowania patelni

Sposób wykonania: Wrzuć wszystkie składniki do dużego blendera lub robota kuchennego i miksuj, aż szpinak całkowicie się rozpadnie i mikstura będzie gładka. Podgrzej trochę oleju kokosowego na patelni na średnim ogniu. Nalej około 3 łyżek ciasta na różne sekcje patelni na małe naleśniki i około 1/3 szklanki ciasta na większe naleśniki. Smaż przez kilka minut z jednej strony lub do momentu, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Ostrożnie odwróć naleśniki i smaż drugą stronę przez 1-2 minuty. Podawaj z ulubionymi owocami, muesli, słodzikami i dodatkami. 

 

Czy przekonałaś się do spiruliny? Podziel się z nami swoją opinią!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (130 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...