Spieniaj mleko w domu – zobacz, jakie to proste

Wiele osób uwielbia kawę z dodatkiem mleka. Można oczywiście po prostu wlać zimne czy też lekko podgrzane mleko do kawy i w ten sposób ją zabielić, ale można też inaczej…

jak spienić mleko w domu

Naprawdę niewiele wystarczy, aby stworzyć wspaniałe cappuccino, latte, latte macchiato czy espresso macchiato. Aby przygotować każdą z wyżej wymienionych kaw, potrzebna jest nie tylko dobrej jakości kawa i znajomość podstawowych zasad jej parzenia, ale też doskonale spienione mleko… Jak to zrobić?

Dlaczego mleko musi być dobrze spienione?

Odpowiednie spienianie mleka nie jest aż tak proste, jak się wydaje, ale wystarczy zaledwie kilka prób i znajomość kilku podstawowych zasad, aby uzyskać idealną piankę. Jak to zrobić? Niezależnie od tego, czy chcemy przygotować cafe latte (trzy warstwy: mleko-espresso-ubita piana z mleka) czy też mamy ambicje, aby nieco potrenować latte art, nie osiągniemy satysfakcjonującego efektu, jeśli mleko nie zostanie spienione we właściwy sposób.

Dobrze spienione mleko powinno stworzyć lekką i gładką piankę – bez żadnych dużych pęcherzy powietrza i nierówności. Pianka nie może być też zbyt rzadka, bo wówczas „nie utrzyma” kawy i nici z kawy warstwowej czy ciekawego wzoru na wierzchu. Wiele osób popełnia jeden podstawowy błąd – zagotowuje mleko. To zaś w żadnym wypadku nie może być przegrzane, nie może też w czasie jego podgrzewania zrobić się „kożuch”. Jeśli zatem nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego ze spieniaczem, który sam dostosowuje odpowiednią temperaturę w czasie spieniania, powinniśmy mleko przed spienianiem ręcznym podgrzać jedynie odrobinę.

Zwykło się mówić, że zdecydowanie najlepiej spienia się mleko o dużej zawartości tłuszczu, tj. standardowo 3,2%. Owszem, takie mleko jest doskonałym „materiałem” do prób dla osób początkujących, ale tak naprawdę można spienić każde mleko, nawet to o niewielkiej zawartości tłuszczu.

Jak spienić mleko?

Rewelacyjnie robią to wspomniane już ekspresy ciśnieniowe z dyszą spieniającą, a także specjalne elektryczne spieniacze, które dodatkowo w trakcie spieniania samodzielnie podgrzewają mleko (nie wszystkie modele). Niestety, dobrej jakości ekspres to wydatek rzędu nawet kilku tys. zł, natomiast na dobry spieniacz elektryczny wydamy średnio 300-400 zł. Mniej niż na ekspres, ale wciąż nie mało.

Oczywiście, jeśli uwielbiamy kawę o każdej porze dnia i koniecznie musi to być kawa ze spienionym mlekiem, taki zakup będzie trafioną inwestycją. Ale co zrobić, jeśli obecnie jesteśmy w trakcie gromadzenia środków na zakup sprzętu, a marzy się nam kawa z bajeczną pianką? Oto kilka prostych trików:

Słoik i… kuchenka mikrofalowa!

Wlewamy mleko do słoika, zakręcamy pokrywkę i energicznie wstrząsamy słoikiem przez co najmniej pół minuty – powinna powstać piana. Wówczas odkręcamy pokrywkę i wstawiamy słoik z mlekiem do kuchenki mikrofalowej na następne pół minuty. Odczekujemy chwilę, delikatnie „kręcimy” słoikiem, aby piana się wyrównała. Wlewamy mleko ostrożnie do kawy, a pozostałą piankę łyżeczką układamy na wierzchu. Sposób naprawdę banalny, a w dodatku nie wymaga dużego nakładu czasu i specjalistycznych narzędzi!

Spieniacz ręczny tłokowy (kubkowy)

Tego rodzaju spieniacze nie są drogie, dlatego większość miłośników mlecznej pianki będzie mogła sobie na taki zakup pozwolić – najtańsze modele można nabyć już od około 20 zł. Przed rozpoczęciem ubijania musimy lekko podgrzać mleko (pamiętamy o tym, że nie można go zagotować!). Ciepłe mleko przelewamy do spieniacza i energicznie ubijamy przez około minutę. Zasada działania spieniacza tłokowegojest prosta – przesuwamy końcówkę w dół i w górę, aż pojawi się pianka. Po ubijaniu powinniśmy odczekać kilka minut, aby pozostałe mleko opadło na dno. Wlewamy je delikatnie do kawy, a na wierzch układamy pozostałą piankę.

Zwykły mikser

Jeśli akurat pod ręką nie mamy spieniacza, do ubicia pianki możemy wykorzystać standardowy mikser lub blender. I ponownie – podgrzewamy mleko, po czym ubijamy je na bardzo wolnych obrotach. Zbyt szybkie obroty spowodują zachlapanie wszystkiego wokół. Aby tego uniknąć, warto ubijać mleko w jakimś wysokim naczyniu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...