Spaghetti z owocami morza

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

 

SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA

SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA

Składniki:

  • 320 g spaghetti
  • 500 g świeżych krewetek
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 500 g omułków
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100 g passaty pomidorowej

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy omułki pod bieżącą wodą. Myjemy krewetki, pozbawiamy je główek, po czym podsmażamy je na oliwie. Zalewamy winem i po jego odparowaniu zdejmujemy główki z patelni, następnie dodajemy omułki. Znów zalewamy winem, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu do momentu, w którym omułki się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy i odcedzamy spaghetti, po czym wrzucamy je na patelnię z omułkami, dodając też łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki. Podajemy na gorąco.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (190 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. monicitia  17 września 2016 11:12

    Mogłabym spróbować

    Odpowiedz
  2. kasiadrozdz  17 września 2016 16:48

    super

    Odpowiedz
  3. macierzanka  18 września 2016 21:26

    Bardzo oryginalne danie.

    Odpowiedz
  4. luna341  19 września 2016 19:09

    Za krewetkami nie przepadam ale spaghetti z mulami uwielbiam :

    Odpowiedz
  5. Jaworka  19 września 2016 21:19

    To danie nie dla mnie nie lubię owoców morza

    Odpowiedz
  6. nungal  20 września 2016 14:35

    owoce morza niezależnie od formy podania jakoś zawsze wyglądają dla mnie obrzydliwie…

    Odpowiedz
  7. Aneta  21 września 2016 11:59

    Ładnie wygląda, ale nie wiem, czy bym spróbowała, jakoś nie przepadam za owocami morza, szczerze mówiąc, nie mogę się skusić, żeby spróbować…

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 16:22

    To nie jest danie dla mnie . Połączenie składników , za którymi po prostu nie przepadam . Wiem , że nie zrobię tego dania , no chyba , że zmieni mi sie kiedyś gust kulinarny ….

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany