Spaghetti z owocami morza
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA
Składniki:
- 320 g spaghetti
- 500 g świeżych krewetek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 500 g omułków
- czosnek
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
- 100 g passaty pomidorowej
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy omułki pod bieżącą wodą. Myjemy krewetki, pozbawiamy je główek, po czym podsmażamy je na oliwie. Zalewamy winem i po jego odparowaniu zdejmujemy główki z patelni, następnie dodajemy omułki. Znów zalewamy winem, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu do momentu, w którym omułki się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy i odcedzamy spaghetti, po czym wrzucamy je na patelnię z omułkami, dodając też łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki. Podajemy na gorąco.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Mogłabym spróbować
super
Bardzo oryginalne danie.
Za krewetkami nie przepadam ale spaghetti z mulami uwielbiam :
To danie nie dla mnie nie lubię owoców morza
Dla mnie także nie
owoce morza niezależnie od formy podania jakoś zawsze wyglądają dla mnie obrzydliwie…
Ładnie wygląda, ale nie wiem, czy bym spróbowała, jakoś nie przepadam za owocami morza, szczerze mówiąc, nie mogę się skusić, żeby spróbować…
To nie jest danie dla mnie . Połączenie składników , za którymi po prostu nie przepadam . Wiem , że nie zrobię tego dania , no chyba , że zmieni mi sie kiedyś gust kulinarny ….