Spaghetti z owocami morza
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA
Składniki:
- 320 g spaghetti
- 500 g świeżych krewetek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 500 g omułków
- czosnek
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
- 100 g passaty pomidorowej
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy omułki pod bieżącą wodą. Myjemy krewetki, pozbawiamy je główek, po czym podsmażamy je na oliwie. Zalewamy winem i po jego odparowaniu zdejmujemy główki z patelni, następnie dodajemy omułki. Znów zalewamy winem, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu do momentu, w którym omułki się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy i odcedzamy spaghetti, po czym wrzucamy je na patelnię z omułkami, dodając też łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki. Podajemy na gorąco.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl