Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich

Spaghetti-pełnoziarniste-z-pesto-z-marynowanych-śliwek-kalifornijskich_2

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min

Składniki na danie: Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich

MARYNATA:

  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobne krążki
  • 2 listki laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu różowego
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

SPAGHETTI

  • 150 g pełnoziarnistego spaghetti
  • 50 g marynowanych śliwek kalifornijskich
  • 25 ml oliwy z oliwek (najlepiej z marynaty śliwkowej)
  • 2 pęczki samych listków natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 ml wody
  • 25 g pokruszonego lub tartego parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowujemy marynatę. Do suchego słoika wkładamy liść laurowy, parę plasterków czosnku, ziele angielskie. Wkładamy warstwę śliwek, układając ciasno. Obsypujemy ziołami. Mieszamy sok pomarańczowy, sól i ocet balsamiczny. Każdą warstwę śliwek skrapiamy mieszanką, aż do wyczerpania. Ostatnią warstwę śliwek obsypujemy pozostałymi ziołami, czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem różowym. Dociskamy śliwki do dna słoiczka. Zalewamy śliwki oliwą z oliwek. Odstawiamy, po 3 dniach śliwki są gotowe do użycia.

Do robota kuchennego dodajemy wysuszone liście pietruszki, czosnek, szczyptę soli. Miksujemy. Dodajemy marynowane śliwki, orzechy włoskie, oliwę z marynaty, sok cytrynowy. Dokładnie miksujemy składniki do otrzymania gęstej pasty. Spaghetti gotujemy al dente. Makaron odcedzamy. Do garnka dodajemy pesto, wlewamy niewielką ilość ugotowanej wody, w której gotował się makaron. Mieszamy. Dodajemy spaghetti, cały czas mieszając. Przyprawiamy według smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.

Autorka przepisu: Elena Monin – Cook & Bake with me
Uwielbia eksperymentować w kuchni, czego rezultatem są zaskakujące przepisy. Wciąż poszukuje nowych smaków
i doznań w kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (313 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  5 stycznia 2016 11:26

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  5 stycznia 2016 14:12

    Spaghetti z takiego przepisu nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. Żanett  5 stycznia 2016 14:26

    Danie nie dla mnie.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  5 stycznia 2016 15:54

    Ciekawe smaki

    Odpowiedz
  5. Jaworka  5 stycznia 2016 16:37

    Chyba nie dla mnie ale wygląda ciekawie może kiedyś się skuszę

    Odpowiedz
  6. sylwiawes  5 stycznia 2016 19:22

    Ciekawy przepis , warty wypróbowania .

    Odpowiedz
  7. joanna252  5 stycznia 2016 20:02

    Ciekawe warto spróbować 🙂

    Odpowiedz
  8. xtina120  6 stycznia 2016 10:38

    Dla mnie to coś zupełnie nowego 😉

    Odpowiedz
  9. Agnieszka  7 stycznia 2016 21:44

    Oryginalne połączenia produktów

    Odpowiedz
  10. bbo  12 stycznia 2016 21:09

    Makaron to moje życie. W każdej postaci.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  17 stycznia 2016 17:13

    Bardzo lubię spaghetti, ale taka wersja niestety nie jest dla mnie

    Odpowiedz
  12. Melrose  21 lutego 2016 21:02

    super przepis

    Odpowiedz
  13. efffciaa  12 października 2016 13:13

    Jak dla mnie to akurat to danie nie wygląda specjalistycznie ani ładnie ani estetycznie . Mało tego raczej bym się nie skusiła ani go zrobić , ani go zjeść .

    Odpowiedz
  14. Anna Turek  12 grudnia 2016 21:03

    Napewno wypróbuje ten przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany