Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich

Spaghetti-pełnoziarniste-z-pesto-z-marynowanych-śliwek-kalifornijskich_2

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min

Składniki na danie: Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich

MARYNATA:

  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobne krążki
  • 2 listki laurowe
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu różowego
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

SPAGHETTI

  • 150 g pełnoziarnistego spaghetti
  • 50 g marynowanych śliwek kalifornijskich
  • 25 ml oliwy z oliwek (najlepiej z marynaty śliwkowej)
  • 2 pęczki samych listków natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 ml wody
  • 25 g pokruszonego lub tartego parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowujemy marynatę. Do suchego słoika wkładamy liść laurowy, parę plasterków czosnku, ziele angielskie. Wkładamy warstwę śliwek, układając ciasno. Obsypujemy ziołami. Mieszamy sok pomarańczowy, sól i ocet balsamiczny. Każdą warstwę śliwek skrapiamy mieszanką, aż do wyczerpania. Ostatnią warstwę śliwek obsypujemy pozostałymi ziołami, czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem różowym. Dociskamy śliwki do dna słoiczka. Zalewamy śliwki oliwą z oliwek. Odstawiamy, po 3 dniach śliwki są gotowe do użycia.

Do robota kuchennego dodajemy wysuszone liście pietruszki, czosnek, szczyptę soli. Miksujemy. Dodajemy marynowane śliwki, orzechy włoskie, oliwę z marynaty, sok cytrynowy. Dokładnie miksujemy składniki do otrzymania gęstej pasty. Spaghetti gotujemy al dente. Makaron odcedzamy. Do garnka dodajemy pesto, wlewamy niewielką ilość ugotowanej wody, w której gotował się makaron. Mieszamy. Dodajemy spaghetti, cały czas mieszając. Przyprawiamy według smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.

Autorka przepisu: Elena Monin – Cook & Bake with me
Uwielbia eksperymentować w kuchni, czego rezultatem są zaskakujące przepisy. Wciąż poszukuje nowych smaków
i doznań w kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (329 głosów, średnia: 4,54 z 5)
loading... zapisuję głos...