Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min
Składniki na danie: Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich
MARYNATA:
- 300 g śliwek kalifornijskich
- 2 ząbki czosnku pokrojone w drobne krążki
- 2 listki laurowe
- 3 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu różowego
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
- 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
SPAGHETTI
- 150 g pełnoziarnistego spaghetti
- 50 g marynowanych śliwek kalifornijskich
- 25 ml oliwy z oliwek (najlepiej z marynaty śliwkowej)
- 2 pęczki samych listków natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g orzechów włoskich
- 50 ml wody
- 25 g pokruszonego lub tartego parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowujemy marynatę. Do suchego słoika wkładamy liść laurowy, parę plasterków czosnku, ziele angielskie. Wkładamy warstwę śliwek, układając ciasno. Obsypujemy ziołami. Mieszamy sok pomarańczowy, sól i ocet balsamiczny. Każdą warstwę śliwek skrapiamy mieszanką, aż do wyczerpania. Ostatnią warstwę śliwek obsypujemy pozostałymi ziołami, czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem różowym. Dociskamy śliwki do dna słoiczka. Zalewamy śliwki oliwą z oliwek. Odstawiamy, po 3 dniach śliwki są gotowe do użycia.
Do robota kuchennego dodajemy wysuszone liście pietruszki, czosnek, szczyptę soli. Miksujemy. Dodajemy marynowane śliwki, orzechy włoskie, oliwę z marynaty, sok cytrynowy. Dokładnie miksujemy składniki do otrzymania gęstej pasty. Spaghetti gotujemy al dente. Makaron odcedzamy. Do garnka dodajemy pesto, wlewamy niewielką ilość ugotowanej wody, w której gotował się makaron. Mieszamy. Dodajemy spaghetti, cały czas mieszając. Przyprawiamy według smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.
Autorka przepisu: Elena Monin – Cook & Bake with me
Uwielbia eksperymentować w kuchni, czego rezultatem są zaskakujące przepisy. Wciąż poszukuje nowych smaków
i doznań w kuchni.