Przepis na: Spaghetti al limone

spaghetti_al_limone

Składniki dla 2 osób

Składniki na danie – Spaghetti al limone:

  • 250 g  spaghetti (lub bavette) Barilla
  • 70 g masła 83%
  • 70 g Grana Padano
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  2. Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go.
  3. Do gorącego makaronu dodajemy gorące, przyprawione solą i pieprzem, masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,30 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anita  7 kwietnia 2015 09:18

    mmm, ciekawe!

    Odpowiedz
  2. bbo  7 kwietnia 2015 09:24

    Taka mała porcja w sam raz na poświąteczną dietę ;D

    Odpowiedz
  3. martucha180  7 kwietnia 2015 09:45

    Minimalistyczna ta porcja, na 2 kęsy. Chyba jako przystawka.

    Odpowiedz
  4. Wusia  7 kwietnia 2015 10:57

    Oryginalne zestawienie z cytryną.

    Odpowiedz
  5. szoszeni  7 kwietnia 2015 13:47

    Nie wydaje mi sie żeby 250g makaronu to było mało.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  7 kwietnia 2015 17:37

    Po świętach trzeba jeść takie lekkie dania.

    Odpowiedz
  7. magella87  7 kwietnia 2015 19:59

    nawet nie wiem co to jest grana padano

    Odpowiedz
    • K.M.Mia  17 października 2019 13:33

      To jeden z gatunków sera. Twardy i często dostępny w sklepach już pokrojony w trójkąty i hermetycznie zapakowany. O smak nie pytaj, bo go nie jadłam.

      Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  7 kwietnia 2015 20:39

    Pysznie wygląda.

    Odpowiedz
  9. K.M.Mia  17 października 2019 13:34

    Mnie tylko ta cytryna przeraża, być może dlatego, że unikam wszystkiego, co kwaśne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany