Przepis na: Spaghetti al limone
Składniki dla 2 osób
Składniki na danie – Spaghetti al limone:
- 250 g spaghetti (lub bavette) Barilla
- 70 g masła 83%
- 70 g Grana Padano
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
- Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go.
- Do gorącego makaronu dodajemy gorące, przyprawione solą i pieprzem, masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!
Komentarze
mmm, ciekawe!
Taka mała porcja w sam raz na poświąteczną dietę ;D
Minimalistyczna ta porcja, na 2 kęsy. Chyba jako przystawka.
Oryginalne zestawienie z cytryną.
Nie wydaje mi sie żeby 250g makaronu to było mało.
Po świętach trzeba jeść takie lekkie dania.
nawet nie wiem co to jest grana padano
To jeden z gatunków sera. Twardy i często dostępny w sklepach już pokrojony w trójkąty i hermetycznie zapakowany. O smak nie pytaj, bo go nie jadłam.
Pysznie wygląda.
Mnie tylko ta cytryna przeraża, być może dlatego, że unikam wszystkiego, co kwaśne