Spadek odporności jesienią – co robić, aby tego uniknąć?

Co robić, aby spadek odporności jesienią nie był naszym problemem? Jesień bowiem to pora roku, w której nasz organizm bardziej niż kiedykolwiek narażony jest jej spadek. Zmiany temperatur, zwiększona wilgotność i przebywanie w  przegrzanych pomieszczeniach nie służą zdrowiu. Z drugiej strony w pewnym stopniu sami jesteśmy sobie winni. Brak snu, niewłaściwa dieta i ruch ograniczony do minimum tylko pogłębiają złe samopoczucie. Żeby trwale wzmocnić swój układ odpornościowy, najlepiej zacząć już w pierwszych chłodniejszych dniach. Na te pytania odpowie ekspert ds. zdrowego żywienia i współtwórca marki Noble Health Agnieszka Owczarek.

Spadek odporności jesienią

Codzienna dieta

Obniżona odporność jest najczęściej  wynikiem niewłaściwej diety. Jesienią nie można obyć się bez witamin i minerałów, które wspomagają walkę z bakteriami. Warto wprowadzać do jadłospisu składniki bogate w witaminę C i A, grupę witamin B, cynk oraz kwasy Omega-3. Witamin najlepiej szukać w natce pietruszki, papryce, porzeczkach i cytrusach. W diecie nie może zabraknąć też czosnku, orzechów i miodu, czyli naturalnych lekarzy w walce z infekcjami.

Serwujmy jak najwięcej ciepłych posiłków, gdyż takie wzmacniają układ immunologiczny, a przy tym dają uczucie sytości na dłużej. – Tłumaczy ekspert ds. zdrowego żywienia Agnieszka Owczarek. –  Nigdy nie wychodźmy z domu bez zjedzenia śniadania. Naukowcy udowodnili, że osoby, które nie jedzą śniadań, częściej cierpią na infekcje. Nieregularne odżywianie sprawia, że organizm zamiast przeznaczyć siły na walkę z zimnem, koncentruje się na najważniejszych funkcjach życiowych. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być sycący, ale nie ciężki. To może być np. owsianka z suszonymi owocami i cynamonem albo kasza jaglana z jabłkiem i tartym imbirem. Wzbogacajmy jesienno-zimowe dania o rozgrzewające i poprawiające krążenie przyprawy, które nie tylko nadadzą smaku, ale też ochronią przed przeziębieniami, jak imbir, chili, kurkuma albo goździki. Częściej sięgajmy po zupy na bazie warzyw i korzennych przypraw. Rozgrzeją od środka, dodadzą siły i zmniejszą apetyt na słodycze.

Suplementy wzmacniające odporność

Jesienią trudno o świeże warzywa i owoce. Często mimo zdrowego odżywiania brakuje nam witamin. To idealny moment na to, żeby wspomóc organizm od środka i zacząć przyjmować odpowiednie suplementy diety. – Radzi ekspert ds. zdrowego żywienia Agnieszka Owczarek. – Szczególnie ważne jest uzupełnianie witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Do tego daje naturalną ochronę i pomaga zwalczyć infekcję w zarodku. Jej niedobór skutkuje osłabieniem organizmu.

Jesień to także okres, w którym na urazy narażone są mięśnie i stawy. Kiedy dni robią się coraz krótsze, brakuje chęci na wyjście z domu, co dotkliwie mogą odczuć nasze nogi. Suplementy diety, zawierające kwas hialuronowy i kolagen, np. Class A Collagen od Noble Health, poprawiają kondycję stawów. – Dodaje ekspert. – Kolagen w tabletkach zawiera łatwo przyswajalne białko kolagenowe z ryb gwarantujące szybką regenerację obciążonych stawów.

Swoje miejsce w domowej apteczce powinny znaleźć także spirulina i chlorella. Suplementy diety z tymi algami morskimi mają silne działanie wzmacniające. Pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia spowodowane jesiennym przesileniem i delikatnie oczyszczają organizm z nagromadzonych toksyn.

Aktywność fizyczna

Wpisz na stałe codzienną dawkę ruchu do swojego kalendarza. Nawet kiedy temperatura spada do paru kresek powyżej zera, a na dworze mokro i ciemno, warto zmusić się przynajmniej do kilkuminutowego treningu. Dobra kondycja jest podstawą odporności. Niechęć do wyjścia można przełamać urozmaicając sobie ten czas, np. poprzez gadżety i sprzęty (skakanka, kijki, rower), zabawy z dzieckiem (berek, gra w klasy, zbieranie liści, podchody) albo małe wyzwania, np. powiedz sobie rano „Dziś spędzę na dworze przynajmniej 40 minut”. – Radzi ekspert ds. zdrowego żywienia Agnieszka Owczarek. –  Brzydka pogoda nie może być wymówką. Wystarczy przecież dobrze wywietrzyć pokój, włączyć ulubioną muzykę i poćwiczyć albo potańczyć kilka minut.

Wzmocnienie odporności w kwadrans:

  • Wyjdź na krótki spacer. Pod wpływem słońca nasz organizm może sam wytworzyć witaminę D.
  • Zadbaj o odpowiednie nawilżenie ciała i wypij jedną szklankę wody więcej niż zwykle.
  • Utnij sobie krótką drzemkę. Sen wzmacnia organizm i wspomaga jego regenerację.
  • Jedz warzywa i owoce na drugie śniadanie i deser.

Ekspert marki Noble Health

Agnieszka Owczarek – Inicjatorka i założycielka marki Noble Health, która powstała z inspiracji naturalną pielęgnacją i dietą stosowaną przez kobiety z różnych stron świata. Stworzyła i zarządza ogólnopolską firmą z ponad 2000 punktami dystrybucji, a oprócz tego niedawno została mamą. Sama mówi o sobie: choć moja doba ma tylko 24 godziny potrafię znaleźć czas tylko dla siebie i zadbać o swoje dobre samopoczucie. Tak powstała marka, którą chcę rekomendować każdej kobiecie. Wszystkie produkty przetestowałam na sobie i gwarantuję ich skuteczność.

12 prostych i sprawdzonych wskazówek co jeść by wzmocnić odporność

12 prostych i sprawdzonych wskazówek co jeść by wzmocnić odporność

Niskie temperatury i krótkie dni sprawiają, że większość z nas na przełomie roku najchętniej zapadłaby w zimowy sen, ewentualnie zaległa na kanapie z paczką ciastek i dużym kubkiem gorącej czekolady. Jest nam zimno, często dopada

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (108 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  10 października 2014 08:24

    Ja jak się przeziębię jesienią to mi się choroby ciągną przez cała zimę.

    Odpowiedz
  2. martucha180  10 października 2014 09:49

    U mnie krótka drzemka nie wchodzi w grę, jak śpię w dzień, to 2-3h.

    Odpowiedz
  3. bbo  10 października 2014 14:57

    Teraz jest w Rossmannie promocja na wszystkie suplementy tej firmy.

    Odpowiedz
  4. Juhlia  20 sierpnia 2015 14:37

    Bardzo ważna jest dieta oraz ruch, czasem stosuje też probiotyk Lakcid na wzmocnienie organizmu. Poza tym ćwiczenia, a nawet spacery chłodną pora roku świetnie hartują organizm..

    Odpowiedz
  5. Gosia  12 grudnia 2015 16:22

    Ja musiałam postawić na suplementacje, powyższe wskazówki mi nie pomogły. Zaczęłam brać Odpormax z cynkiem i olejem z wątroby rekina i dopiero to zadziałało. Standardowe jesienne infekcje mnie ominęły, a zawsze dotychczas łapałam sporo przeziębień.

    Odpowiedz
  6. Małgosia  4 maja 2016 12:05

    u mnie sprawdza się codzienny spacer z psem, bieganie o każdej porze roku ( przy okazji korzystnie wpływa na wagę) i acidolac, który biorę w przypadku infekcji lub gdy widzę spadek odporności. Zawsze zaczynam od najbezpieczniejszej formy wspomagania organizmu dopiero później wspomagam się lekami.

    Odpowiedz
  7. Kamyk  30 listopada 2016 13:09

    Małgosia, dla mnie to podstawa każdego leczenia infekcji wirusowej. Probiotyki są niezwykle ważne w budowaniu odporności i prawidłowej pracy naszych jelit. Niestety nadal są niedoceniane i pomijane podczas leczenia.

    Odpowiedz
  8. Asia  30 listopada 2016 14:04

    Najlepiej jest biegać lub w miarę możliwości systematycznie jeździć na rowerze. To naprawdę podnosi odporność i samopoczucie. Najgorsze są początki, kiedy totalnie nie chcę się wyjść z domu. po trzech tygodniach wchodzi w nawyk i sprawia przyjemność. Ja rzadko kiedy choruję, łapię czasem katar lub kaszel ale ponieważ wystarcza mi fosidal i inhalacje do opanowania sytuacji nigdy nie korzystam z pomocy antybiotyków.

    Odpowiedz
  9. Miika  27 stycznia 2017 17:04

    Ja brałam profilaktycznie probiotyk acidolac, podczas zwiększonej zachorowalności na grypę. Wszyscy w pracy byli przeziębienie a część zachorowała. Mi się udało uniknąć choroby. Dieta i probiotyki to podstawa w walce o odporność.

    Odpowiedz
  10. KAsi  29 maja 2017 20:58

    Właśnie kończę leczenie wziewnym benodilem, który mnie uratował przed zapaleniem oskrzeli,więc chętnie skorzystam z podpowiedzi i wprowadzę probiotyki do swojej diety.

    Odpowiedz
  11. jar  28 czerwca 2017 18:01

    Wypróbujcie jeżówkę purpurową, zawartą w ziołowych kapsułkach herbaya. Naturalne produkty są najlepszym rozwiązaniem na osłabioną odporność.

    Odpowiedz
  12. Małgosia  26 lipca 2017 15:36

    Właśnie wspomagam się ziołowymi kapsułkami z czosnku z herbaya. Opcja z pozbyciem się przykrego zapachu i jednocześnie pozostawieniem właściwości zdrowotnych czosnku bardzo mi odpowiada.

    Odpowiedz
  13. loki  23 marca 2018 21:22

    Mam i jeżówkę i probiotyk acidolac, chcę wzmocnić swoją odporność. Myślę, że zmiana diety i systematyczna kuracja zrobi swoje i będzie dobrze.

    Odpowiedz
  14. zbych  1 maja 2018 09:09

    Jeżówka jest bardzo dobrym rozwiązaniem, sam ja kupiłem i biorę regularnie. Ta w kapsułkach, przyznaję ma wyjątkowo wygodną formę. Jeśli ktoś nie lubi naparu z patyczków Herbaya jest dużo lepszym wyborem.

    Odpowiedz
  15. Asia  22 lutego 2019 15:43

    Acidolac dla dzieciaków jest dobrym rozwiązaniem. Od dawna wiadomo, że probiotyki są najlepszy wsparciem dla jelit, co za tym idzie dla całego organizmu i jego odporności. Ograniczenie cukru na rzecz zdrowych produktów na pewno wzmocni dziecko jesienią czy wiosną.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany