Sos do spaghetti bez mięsa. Sprawdzony przepis dla wegetarian i wegan
Tradycyjne spaghetti bazuje na sosie bolognese, który Włosi przyrządzają przede wszystkim z mielonego mięsa i sezonowych warzyw, jakie akurat mają pod ręką. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się jego wyjątkowym, ponadczasowym smakiem. Przedstawiamy sprawdzony przepis na domowy sos do spaghetti bez mięsa, za to z dużą ilością aromatycznych pomidorów, ziół i świeżych warzyw!
Sos do spaghetti bez mięsa wcale nie musi być minimalistyczny i pozbawiony bogatego bukietu aromatów. Mięsny dodatek łatwo zastąpić warzywami, takimi jak marchewka i oliwki, a także solidną porcją ziół. Przekonacie się o tym, przyrządzając pomidorowy sos według naszej sprawdzonej receptury!
Sos do spaghetti bez mięsa. Sprawdzony przepis dla wegetarian i wegan
Sos do spaghetti bez mięsa – przepis:
Składniki:
- litr passaty pomidorowej,
- 2 średnie cebule,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonej bazylii,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji,
- oliwa z oliwek,
- opcjonalnie: parmezan do posypania, czarne oliwki.
Przygotowanie:
- Obierz cebulę, czosnek i – delikatnie – marchewki. Cebulę i marchew pokrój w kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie podsmażaj na niej cebulę i marchew przez około 2 minuty.
- Dodaj czosnek i podsmażaj całość przez kilka sekund.
- Wlej passatę, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu do pół godziny, tak by sos mocno zgęstniał.
- Jeśli lubisz oliwki, na koniec pokrój je na połówki i dodaj do sosu.
- Gotowe! Możesz już polewać ugotowany (najlepiej al dente) makaron sosem i opcjonalnie posypać parmezanem. Danie udekoruj na talerzach listkami świeżej bazylii.
Smacznego!