Sos do spaghetti – przepis na najlepszą wersję sosu bolognese
Sos do spaghetti to coś więcej niż zwykły dodatek do dania obiadowego. To właśnie na nim opiera się bogaty smak całej potrawy, dopełniany – tylko w niewielkim stopniu – przez makaron. Chcesz przyrządzić go tak, jak robią to Włosi? Przedstawiamy najlepszy, wielokrotnie sprawdzony przepis na sos bolognese!
Sos do spaghetti, czyli klasyczny bolognese to ciepły mięsny sos, którego historia sięga aż do czasów średniowiecza. Wywodzi się on z włoskiej Bolonii i bazuje na pomidorowej passacie (albo pomidorach siekanych na drobne kawałki), zestawie warzyw, ziół oraz mięs. Dawna tradycja nakazywała dodawać do niego przede wszystkim wieprzowinę, wołowinę i kiełbasę. Dopiero w dalszej kolejności zaś: marchewkę, seler i pietruszkę, oliwę, pomidory czy czerwone wino, a także zestaw ziół, określanych jako prowansalskie. Podstawą sosu bolońskiego było bowiem niegdyś głównie mięso, które gotowało się przez co najmniej dwie godziny, dorzucając przy okazji tylko te warzywa, jakie były akurat pod ręką. Dziś przepis udało się doprowadzić do perfekcji, stosując warzywno-mięsny balans, który przypadnie do gustu szerszej rzeszy miłośników spaghetti. Przedstawiamy recepturę na idealny sos bolognese!
Sos do spaghetti – przepis na najlepszą wersję sosu bolognese
Sos do spaghetti to uniwersalny rodzaj sosu, który doskonale smakuje nie tylko z makaronem. Może być równie dobrze wykorzystany jako sos i podstawa farszu do pizzy, zapiekanek z nadziewanego mięsem cannelloni czy lasagne. Jeśli jednak pragniesz dopełnić nim idealne makaronowe danie, polecamy podawać go na makaronie o szerokich wstążkach – najlepiej tagiatelle lub papardelle. Cienkie nitki klasycznego spaghetti mogą bowiem nie utrzymać bogatego sosu, który będzie dla nich za ciężki. No, chyba, że preferujesz lżejszą, wegetariańską wersję sosu. A oto jak przyrządzić pyszny mięsno-pomidorowy sos!
Sos do spaghetti – przepis
Składniki:
- duża butelka passaty pomidorowej (ok. 680 g) lub dwie puszki krojonych pomidorów,
- mięso mielone wieprzowo-wołowe (ok. 30 dag),
- główka cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie (bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, cząber),
- 4 kuleczki ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe
- listki świeżej bazylii,
- sól (najlepiej morska lub himalajska),
- pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oliwa z oliwek (do smażenia),
- parmezan,
- opcjonalnie: czerwone wino (kieliszek), oliwki, ugotowane i pokrojone w kosteczkę lub słupki warzywa: marchewka, seler, korzeń pietruszki.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Posyp ją solą i cukrem, a następnie zeszklij. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj mięso i smaż je do momentu, gdy odparuje z niego cała woda i zobaczysz, że delikatnie się zarumieniło. Jeśli chcesz użyć oliwek lub innych warzyw, dodaj je właśnie teraz. Na tym etapie możesz też polać mięso kieliszkiem czerwonego wina i pozwolić mu odparować. Wlej na patelnię passatę, a jeśli korzystasz z pomidorów z puszki, dorzuć je wraz z sokiem z puszki (przed dodaniem warto zmiksować je lekko w blenderze). Dopraw całość solą i pieprzem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Następnie gotuj sos na patelni do momentu aż zgęstnieje. Na koniec dodaj suszone zioła według uznania.
Na talerze wyłóż ugotowany makaron i przykryj go warstwą gotowego sosu. Sos udekoruj listkami świeżej bazylii i posyp tartym parmezanem. Smacznego!
Wypróbujcie także:
A czy Wy macie swoją ulubioną wersję sosu do makaronu? Jakimi dodatkami go urozmaicacie?