Sos do pizzy – sprawdzony przepis na sos do smarowania spodu i doprawiania włoskiego przysmaku
Dobry sos pomidorowy to – obok ciasta – jeden z najważniejszych elementów, z jakich składa się smaczna pizza. Ma kluczowe znaczenie nie tylko podczas przyrządzania tradycyjnej włoskiej pizzy – którą tworzy zaledwie kilka składników – ale też w przypadku każdej innej pizzy bazującej na cienkim cieście, które nie udźwignie ciężkich dodatków. Sprawdź, jak ugotować go tak, by Twoja pizza nie potrzebowała żadnych nadprogramowych komponentów!
Tradycyjny sos do pizzy to gęsty pomidorowy dressing, którym smaruje się spód ciasta i – w razie potrzeby – polewa na wierzchu upieczony przysmak. Niektórzy próbują iść na skróty i zastępują go keczupem lub pomidorowym koncentratem ze słoiczka. By jednak był naprawdę smaczny i odpowiadał kanonom wyznaczonym przez włoskich kucharzy, powinien być przygotowany z naturalnego przecieru z pomidorów z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół. Przedstawiamy sprawdzony, prosty i błyskawiczny przepis na sos do pizzy, który z łatwością przyrządzisz w swojej kuchni w zaledwie kwadrans!
Sos do pizzy – sprawdzony przepis na sos do smarowania spodu i doprawiania włoskiego przysmaku
Pizza to jedna z najstarszych znanych ludzkości potraw, którą przygotowujemy do dziś w niewiele tylko zmienionej postaci. Starożytni Rzymianie jadali focaccie (cienkie drożdżowe placki) przyprawiane ziołami i posypywane serem. Podobne placki w dawnych Egipcie pełniły funkcję środka płatniczego. Samo słowo „piza” po raz pierwszy pojawia się natomiast w zachowanym do naszych czasów dokumencie z 997 roku. Pizzerie z prawdziwego zdarzenia pojawiły się jednak w Neapolu w XVIII wieku. Znano już bowiem wówczas pomidory (przywiezione po odkryciu Ameryki) i dodawano je – obok składników, takich jak ser i bazylia – do pizzy pod postacią sosu. Dziś, kiedy znamy już wszystkie niuanse towarzyszące wypiekaniu najpyszniejszych wersji włoskiego przysmaku, możemy pozwolić sobie na błyskawiczne odtworzenie klasycznego dania we własnej kuchni. Najlepiej zacząć od wyrobienia ciasta i przygotowania idealnego sosu. A oto, jak zrobić ten ostatni!
Przepis na sos do pizzy
Składniki (na 2 pizze lub na spód i dressing):
- 500 g passaty pomidorowej (lub zmielonych w blenderze pomidorów z puszki),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ziół prowansalskich (albo przynajmniej po łyżce suszonej bazylii i oregano),
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- dwie pełne łyżki oliwy z oliwek,
- opcjonalnie: dwie kuleczki ziela angielskiego i liść laurowy.
Przygotowanie:
Na średnio wysokim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażaj przez chwilę, aż czosnek lekko się zarumieni. Dodaj przecier z pomidorów, suszone zioła, sól i cukier, a także – opcjonalnie – ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejsz ogień do minimum i podgrzewaj sos przez około 10 minut, często mieszając. Chodzi o to, by sos delikatnie się podgrzewał i parował, a nie intensywnie gotował. Tak przygotowany sos do pizzy będzie najbardziej aromatyczny oraz gęsty. Zachowa też piękny czerwony odcień. Pamiętaj, że jeżeli passata była mocno wodnista, warto pogotować sos nieco dłużej – nawet do 20 minut, by zyskał odpowiednią konsystencję.
Gotowe!
Tak przygotowanym sosem możesz posmarować uformowane spody pizzy, a pozostałą resztą polać gotową pizzę po wierzchu. Jeżeli używasz ziela angielskiego i laurowych liści, musisz usunąć je tuż po ugotowaniu sosu. Smacznego!