Przepis na: Sorbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy

sorbet-ze-śliwki-kalifornijskiej
Czas przygotowania sorbetu ze śliwki kalifornijskiej i lawendy: ~20min +dzień oczekiwania

Składniki na Sorbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy:

  • 500 ml wody
  • 330 g cukru pudru
  • 250 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łodyżki lawendy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj syrop cukrowy łącząc wodę i cukier puder w rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  2. Umyj łodyżki lawendy i wrzuć do gorącego syropu. Pozostaw na 24 godziny, aby syrop nabrał lawendowego aromatu.
  3. Przygotuj puree ze śliwek kalifornijskich miksując 200 g śliwek kalifornijskich z 50 ml wody. Odcedź syrop i połącz z puree. Dodaj sok z cytryny.
  4. Zamrozić sorbet w sorbetierze, ewentualnie wlać masę do formy silikonowej i mrozić w zamrażarce najlepiej przez całą noc.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (228 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...