Redakcja, 1 sierpnia 2020
Przepis na: Sorbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy
Czas przygotowania sorbetu ze śliwki kalifornijskiej i lawendy: ~20min +dzień oczekiwania
Składniki na Sorbet ze śliwki kalifornijskiej i lawendy:
- 500 ml wody
- 330 g cukru pudru
- 250 g puree ze śliwek kalifornijskich
- Sok z 1 cytryny
- 2 łodyżki lawendy
Przygotowanie:
- Przygotuj syrop cukrowy łącząc wodę i cukier puder w rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Umyj łodyżki lawendy i wrzuć do gorącego syropu. Pozostaw na 24 godziny, aby syrop nabrał lawendowego aromatu.
- Przygotuj puree ze śliwek kalifornijskich miksując 200 g śliwek kalifornijskich z 50 ml wody. Odcedź syrop i połącz z puree. Dodaj sok z cytryny.
- Zamrozić sorbet w sorbetierze, ewentualnie wlać masę do formy silikonowej i mrozić w zamrażarce najlepiej przez całą noc.