Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków
Dzisiejszy przepis to oryginalna propozycja Marco Ghia na domowe lody łączące smak ananasa z kolendrą i pieprzem.
Składniki na deser: Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem
Składniki na syrop:
1 kg białego cukru
1 kg wody
Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.
Składniki na sorbet:
1 kg dojrzałego ananasa
1 g kolendry w proszku
2 g różowego pieprzu
1 laska wanilii
200 g syropu
70 g soku z cytryny
Sposób wykonania:
Do syropu dodaj kolendrę i pieprz, podgrzej do temperatury 40 stopni Celsjusza i pozostaw do naciągnięcia przez 6 godzin w lodówce. Przefiltruj syrop, połącz go ze zblendowaną pulpą ananasową, dodaj wanilię i sok z cytryny, zmiksuj wszystko na krem. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Oto pomysł na inny sorbet:
Przepis na domowy sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy
muszę spróbować, chociaż chętnie zastąpiłabym ten cukier kilkoma łyżeczkami ksylitolu, albo nie dała go wcale 😛
Mmmm chętnie spróbuje, niedługo na pewno zrobię.Polecam również sorbet cytrynowy
Mmmm chętnie spróbuje, niedługo na pewno zrobię.Polecam również sorbet gruszkowy
różowy pieprz? pierwsze czytam, jak to smakuje?
Smaki faktycznie dziwnie ze sobą połączone… ale zapewne efekt wyszedł przepyszny. A żeby się o tym przekonać, trzeba samej przygotować taki deser.
Smak na pewno fantastyczny tylko bez kolendry.
Nie wiem, czy takie połączenie smakowe by mi smakowało, jakoś ta kolendra tak średnio mi pasuje… Natomiast samego ananasa w różnej postaci uwielbiam! 🙂
Jak dla mnie to za dużo cukru.