Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków

sorbet-ananasowy-z-kolendra-i-rozowym-pieprzem

Dzisiejszy przepis to oryginalna propozycja Marco Ghia na domowe lody łączące smak ananasa z kolendrą i pieprzem.

Składniki na deser:  Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem

Składniki na syrop:

1 kg białego cukru

1 kg wody

Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.

Składniki na sorbet:

1 kg dojrzałego ananasa

1 g kolendry w proszku

2 g różowego pieprzu

1 laska wanilii

200 g syropu

70 g soku z cytryny

Sposób wykonania:

Do syropu dodaj kolendrę i pieprz, podgrzej do temperatury 40 stopni Celsjusza i pozostaw do naciągnięcia przez 6 godzin w lodówce. Przefiltruj syrop, połącz go ze zblendowaną pulpą ananasową, dodaj wanilię i sok z cytryny, zmiksuj wszystko na krem. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Oto pomysł na inny sorbet:

Przepis na domowy sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy

Przepis na domowy sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy

Składniki na domowy sorbet mango-limonkowy ·         250 g wody ·         50 g cukru ·         200 g miąższu z mango ·         60 ml soku z limonki Limmi Składniki na domowy sorbet miętowo-imbirowy ·         500 ml  wody ·         80

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Mimi  6 sierpnia 2016 17:54

    muszę spróbować, chociaż chętnie zastąpiłabym ten cukier kilkoma łyżeczkami ksylitolu, albo nie dała go wcale 😛

    Odpowiedz
  2. sandra  6 sierpnia 2016 18:50

    Mmmm chętnie spróbuje, niedługo na pewno zrobię.Polecam również sorbet cytrynowy

    Odpowiedz
  3. sandra  6 sierpnia 2016 18:51

    Mmmm chętnie spróbuje, niedługo na pewno zrobię.Polecam również sorbet gruszkowy

    Odpowiedz
  4. kasia87g  6 sierpnia 2016 19:21

    różowy pieprz? pierwsze czytam, jak to smakuje?

    Odpowiedz
  5. martucha180  6 sierpnia 2016 22:45

    Smaki faktycznie dziwnie ze sobą połączone… ale zapewne efekt wyszedł przepyszny. A żeby się o tym przekonać, trzeba samej przygotować taki deser.

    Odpowiedz
  6. luna341  7 sierpnia 2016 19:16

    Smak na pewno fantastyczny tylko bez kolendry.

    Odpowiedz
  7. Aneta  27 września 2016 15:16

    Nie wiem, czy takie połączenie smakowe by mi smakowało, jakoś ta kolendra tak średnio mi pasuje… Natomiast samego ananasa w różnej postaci uwielbiam! 🙂

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  27 lutego 2017 14:58

    Jak dla mnie to za dużo cukru.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany