Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków
Dzisiejszy przepis to oryginalna propozycja Marco Ghia na domowe lody łączące smak ananasa z kolendrą i pieprzem.
Składniki na deser: Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem
Składniki na syrop:
1 kg białego cukru
1 kg wody
Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.
Składniki na sorbet:
1 kg dojrzałego ananasa
1 g kolendry w proszku
2 g różowego pieprzu
1 laska wanilii
200 g syropu
70 g soku z cytryny
Sposób wykonania:
Do syropu dodaj kolendrę i pieprz, podgrzej do temperatury 40 stopni Celsjusza i pozostaw do naciągnięcia przez 6 godzin w lodówce. Przefiltruj syrop, połącz go ze zblendowaną pulpą ananasową, dodaj wanilię i sok z cytryny, zmiksuj wszystko na krem. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Oto pomysł na inny sorbet: