Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków

sorbet-ananasowy-z-kolendra-i-rozowym-pieprzem

Dzisiejszy przepis to oryginalna propozycja Marco Ghia na domowe lody łączące smak ananasa z kolendrą i pieprzem.

Składniki na deser:  Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem

Składniki na syrop:

1 kg białego cukru

1 kg wody

Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.

Składniki na sorbet:

1 kg dojrzałego ananasa

1 g kolendry w proszku

2 g różowego pieprzu

1 laska wanilii

200 g syropu

70 g soku z cytryny

Sposób wykonania:

Do syropu dodaj kolendrę i pieprz, podgrzej do temperatury 40 stopni Celsjusza i pozostaw do naciągnięcia przez 6 godzin w lodówce. Przefiltruj syrop, połącz go ze zblendowaną pulpą ananasową, dodaj wanilię i sok z cytryny, zmiksuj wszystko na krem. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Oto pomysł na inny sorbet:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (249 głosów, średnia: 4,60 z 5)
loading... zapisuję głos...